TGIF med chèvrekavalkad.

Getost är precis som det låter en ost av getmjölk. Getostens speciella smak kommer av att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just ’get’). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människan, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost.
Fransk getost, chèvre, är en vitmögelost oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Chèvre är franska och betyder just ’get’. Det är alltså en allmän benämning på getost och inte ett varumärke. Alla franska getostar är dock inte vitmögelostar – vissa skyddas istället av ett tunt lager aska. Chèvre används både som den är och i matlagning, och då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare.  (Tack Wikipedia för mer info).

En av mina absoluta favorit förätter är chevretoast med honung och pinjenötter. Hur enkelt som helst, man lägger helt enkelt skivor av getost på en skiva lättrostad baguette, ringlar på lite god honung och toppar med lite pinjenötter. Skjuts in i ugnen på 250 grader eller grill och sedan håller man koll på vad som händer där inne ;). När osten börjar smälta och få lite färg är de klara. De är jättegoda att servera som på bilden ovan på salladsbädd med lite seranoskinka. Jordgubbar, päron eller fikon är jättegott till och lite balsamicosirap blir pricken över i.

Chèvre är ju också fantastiskt gott i sallad, jag brukar göra en med jordgubbar på sommaren och sedan blir det rödbetor när hösten tar vid. Lite ugnsrostad seranoskinka till är underbart gott! Klicka på bilderna nedan om ni vill komma till receptinlägget.

Fantastiskt goda smördegsflarn med päron gjorde jag för ett tag sedan, dessa kan man med fördel servera både som förrätt och bufférätt.

Vill man gå ”all in”  så slår man till på en hel smördegspizza istället. Då kan man servera den som en lättare huvudrätt, men i mindre bitar passar även den lika bra på en buffé som till förrätt.

 

En riktigt god getostpaj kan jag också rekommendera, denna är smaksatt med torkade aprikoser, så gott!.

Getostpaj

Ja, nu har ni minsann fått lite tips på vad ni kan hitta på för godsaker med getost. Dessutom passar den ju väldigt bra i en kall sås till en god köttbit. Speciellt bra passar det till lamm och det kan ni hitta ett recept på här. Att fylla laxfilé med getost är också en riktig höjdare, det hittar ni här. Ja, nu har ni minsann fått en hel massa tips på vad ni kan hitta på för godsaker med getost. Kan inte se något skäl till att ni inte köper med er en liten getostrulle hem i helgen. Vill man inte laga något med den så passar den ju dessutom väldigt bra på en liten ostbricka.

Ja också är det ju TGIF också ;). En fantastisk fin fredag har det varit idag här på åkern i Skåne. Solsken, kallt och nästan vindstilla då är hösten riktigt härlig. Tyvärr ser prognosen inte lika bra ut för morgondagen. Ska tillbringa stor del av lördagen utomhus på fotbollscup i som det ser ut, ösregn. Ja, ja det får bli kläder efter väder och något gott och värmande när man kommer hem. Ikväll ska det bli en god (hoppas jag) paj till middag och kanske, kanske piffar jag till den med lite getost ;). Ha en härlig helg alla!    

 

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”TGIF med chèvrekavalkad.

  1. Visst har vi haft en helt otroligt vacker dag idag, tänk om alla höstdagar varit så!
    Bra med en massa goda tips på så god ost, matlagningstips kan väl aldrig få för många av.

    Ha en härlig helg du också, vi håller tummarna för uppehåll i morgon då!

    Kramar,
    Mårtenssons

  2. Ja getost är gott även om det funnits en tid när det inte kändes så alls. Vi har haft regn idag och jag har sett att ni inte haft det bättre tyvärr. Vi får hoppas på att morgondagen ger oss lite uppehåll och sol, lördagskramar!

  3. Getost är ju förträffligt gott, men smakar ju ganska speciellt. Så på ett sätt kan man förstå de som inte gillar den. Men å andra sidan, inte 🙂
    Lördagen var vädermässigt helt okej, om något blåsigt. Idag har det varit värre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *