Fatta vilka italienskakunskaper jag sitter inne med ;). Det är faktiskt gansk lustigt egentligen. Jag kan inte prata varken spanska, italienska eller franska men om någon sätter en meny på något av språken i händerna så skulle jag garanterat kunna läsa ut en ganska stor del av dem. Min man tyckte det var lite småsjukt när jag kände igen vissa rätter t om på grekiska menyer. Men visst är det så att har man intresset så fastnar en hel del värdelöst vetande (värdelöst och värdelöst förresten jag tycker nog att det är bland de mer värdefulla kunskaperna). Nu hade jag ju inte tänkt ge er några språklektioner utan tipsa om en väldigt god och enkel pasta rätt som jag lagade för ett tag sedan. Ett gäng mycket hungriga tonårskillar gav rätten med beröm godkänt och med sådana vitsord från hårda matkritiker så kan jag ju inte undanhålla er detta recept.
Pasta pollo pesto pomodore
4 port pasta av valfri sort tex penne
ca 12 körsbärstomater, olivolja, flingsalt
en kruka färsk basilika, 1/2 dl pinjenötter eller valnötter, 1 dl grovriven parmesanost, 1 vitlöksklyfta, ca 1 dl olivolja, salt och peppar
4 kyckling filéer, grillkryddor, salt och peppar
Dela tomaterna i halvor och lägg med snittytan upp på en bakpappersklädd plåt och ringla över lite olivolja, sprinkla över lite flingsalt, sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Skär kycklingfiléerna i strimlor och stek dem i lite smör, Krydda med valfria kryddor.
Mixa alla ingredienser till peston, smaksätt med salt och peppar.
Koka pastan al dente, häll av vattnet och rör ned pesto, toppa med kycklingen och de ugnsbakade tomaterna. Servera gärna med lite nyriven parmesan och avsluta med ett par varv på pepparkvarnen.
Ett glas rött till gör inte pastan sämre kan jag lova.
Hemgjord pesto är så otroligt mycket godare än färdigköpt. Den håller sig några dagar i kylskåp så gör gärna en dubbel sats och ät som sås till kött eller fisk eller blanda den med kall pasta och lite kylskåpsrestere till en god pastasallad.
Läckert och vilken ljuvlig bild du har fått till. Min mage skriker efter din pomodore:)
Japp, det är något sjukt med utländska menyer 😀 Duktig du är!
Ser jättefräscht och gott ut! Verkligen helt i min smak och jag älskar också att göra egen pesto. Man kan nästan mixa ihop vad som helst och kalla det pesto.
Hoppas du har en fin vecka!
Ha ha… Underbart att det finns fler matnördar än mig.
Absolut något som hade passat hemma hos oss. Gillar alla ingredienser, mumsigt!
Kram Malin
Pingback: Parmesan och ett chockerande avslöjande.