När det ekar tomt i kakburken.

 

För många år sedan när jag jobbade som kock på tåget så hade jag en arbetskamrat som brukade säga att det killade i kakburken när hon såg en snygg kille. Vi kan väl konstatera att det inte var samma kakburk som jag syftade på i rubriken ;). Jag gillar att ha en, eller flera för den delen, kakburkar stående framme i köket. Både för att det är gott att kunna norpa en kaka till kaffet ibland men också för att det är en himla fin inredningsdetalj. Tanken var att jag skulle bakat jordnötskakor redan förra veckan men det hanns inte med, prioriterade lite kakor till lilla mamma. Härom dagen blev det istället ett par kakor där jag ersatt en del av smöret med jordnötssmör. Chokladkakorna kommer från ett recept i senaste numret av tidningen Hembakat (tidningen med den bäst klädda chefredaktören ;)) men med en del ändringar i receptet. Till sirapskakorna utgick jag från mitt vanliga recept från Söta saker men även där blev det ett par ändringar i receptet. Recepten nedan är mina varianter av kakorna.
Just nu förberds det lite för kvällens middag, ser nämnligen fram emot ett väldigt trevligt besök av ett par himla goa bloggarvänner, vilka det är och vad jag ska bjuda på det får ni reda på när de varit här. Ha en riktigt trevlig helg med eller utan mello ;)!

Knapriga chokladkakor

125 g choklad (jag använde Marabou Premium Almond)
2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g smör
50 g jordnötssmör
1 dl råsocker strö
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl havregryn
Hacka chokladen. Rör smör och sockret mjukt, tillsätt mjöl, bakpulver, salt, ägg, havregryn och till sist chokladen. Blanda ihop allt till en deg. Rulla små bollar som du lägger på bakpappersklädd plår och plattar till med en gaffel. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter.

Siparssnitt med jordnötssmak

50 g smör
50 g jordnötssmör
1 dl socker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2-2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat

Blanda ihop smören och socker. Rör i sirap, vaniljsocker och till sist mjölet blandat med bikarbonat. Börja med 2 dl mjöl och öka ev. något så du får en formbar deg. Rulla ut till två längder, lika långa som bakplåten. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med fingret till ungefär centimeter tjocka längder. Grädda i 175 grader i ungefär en kvart. Ta ut och skär dem direkt i ca 2cm breda bitar. Låt svalna.

Tyget i bakgrunden är en Kökshandduk i Susie serien, från Kaksmulan Webshop så klart.

Print Friendly, PDF & Email