Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Jag har en väninna som varit allergisk mot ägg sedan hon var liten. Precis innan påsk i år (bra timing) fick hon reda på att allergin försvunnit och det var ok att äta ägg. Hon frossade i alla äggrätter på påskbuffén och var fullkomligt lyrisk när hon smakade maränger för första gången. Lite besviken tror jag hon blev över att det inte var citronmarängpaj till dessert i påskas… så ikväll när de var här på middag fick hon det. Jag tycker också det är vansinnigt gott med kombinationen av surt och sött, frasigt och lent..mums. Middagen fick barnen bestämma idag så det blev tacos och tortillas med köttfärs, kyckling och en massa goda tillbehör. Undrar hur många som åt detsamma hemma i Sverige?  Ha en jättetrevlig helg! Här kommer recpetet…

Citronmarängpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
Citronkräm
Saft och rivet skal från 3 citroner
Ca 1,5 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk maizenamjöl
3 äggulor
1 helt ägg
75 g smör
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
Hacka samman vetemjöl och matfett. Tillsätt äggulan och vatten, arbeta hastigt ihop till en deg. Kavla ut pajdegen till en rundel och tryck ut i formen. Klä den med folie och tryck upp den mot sidorna så folien håller degen på plats. Gör några små hål i folien i botten. Ställ kallt ca 1 timma. Gör under tiden citronkrämen
Borsta citronerna noga i varmt vatten och riv det yttersta gula på skalen, pressa ur saften. Vispa ihop vatten, socker, citronsaft + rivet skal och maizena i en kastrull (Obs! ej aluminium) Koka upp under omrörning och låt det koka ett par minuter. Rör ned smöret och låt det smälta. Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget och det hela ägget.  Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under ständig omrörning tills krämen tjocknar (koka inte, krämen bränns lätt vid). Ta krämen från plattan, låt den svalna lite.
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15 minuter med folien på och sedan ytterligare 10 minuter utan. Ta ut och låt svalna.
Sänk ugnsvärmen  till 150 grader. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa tills marängen är tjock och blank. Fyll pajskalet med citronkrämen, bred marängsmeten ovanpå pajen, forma den snyggt med en gaffel.  Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter eller tills marängen fått fin färg.
Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Citronmarängpaj

  1. Hej, kommande helg ska jag baka citronpajen, den ser så god ut.
    Hälsn. från Pia och ett snöigt Västervik.

  2. Usch, stackars er…snö! Här har vi soligt, varmt och, skönt!
    Lycka till med citronpajen, den är jättegod och tack för att du tittar in hos kaksmulan 🙂
    Ha det gott och snart kommer våren på riktigt även till Sverige!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *