Foccacia

Igår var det dags för en lunch träff med mina (liksom jag) mattokiga väninnor. Igår gjorde vi ”shrinky dinks”!? Ja, jag erkänner…jag fick ta google till hjälp när jag fick mail om att vi skulle göra ”shrinky dinks” , tyckte det lät lite småskumt ;)… men det är en slags plast man målar på och sedan krymper i ugnen som man kan använda till smycken mm. Eftersom det som vanlig när vi ses blir betydligt mera pratande och ätande än pysslande hann vi givetvis inte färdigt. Ska visa de färdiga alstren någon dag, kanske ;D  Jag stod för ett foccacia bröd till den otroligt goda paprikasoppan vi hade till lunch. Jag kan lova att det inte fanns varken en droppe soppa eller en smula bröd kvar när vi ”rullade”  hem igår eftermiddag. Vi fick öven en riktigt smarrig äpplepaj och jag lovar att lägga in recept på både soppa och paj snart. Tills dess kommer här foccacia receptet. Det är Leilas grundrecept med lite egna justeringar. Hade en paket Apetina feta och oliv i kylen som fick bli smaksättning denna gång.

Ha en fortsatt härlig Första Maj helg!!

Foccacia

50 g 1pkt Jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl god olivolja
3 msk honung
1 msk flingsalt
12-14 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Rör ut den färska jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke, tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Alt; Blanda torrjästen med mjölet i en bunke. Rör ihop vatten (lite varmare än ljummet) olivolja, honung och flingsalt. Häll ned detta i mjölet och arbeta samman enligt ovan. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt och tryck dit önskad smaksättning. Grädda brödet i  220 grader, varmluft eller 250 grader i vanlig ugn i ca 10 minuter.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *