Månadens sötsak, Amerikanskt.

American Dream

Den jättefina bloggen Söta saker har varje månad ett nytt tema under titeln Månadens sötsak. Denna månad är temat Amerikanskt, vilket ju borde passa mig som ju är lite ”låne Nordamerikan” 😉 Har funderat länge på vad som verkligen är typiskt amerikanskt och nu har jag kommit fram till en egen skapelse ”American Dream”. En brownie/kaka variant med banan, pecannötter, cream cheese, dulce de leche och chocolate chips, ja helt enkelt är en salig blandning av allt detta. Måste säga att jag blev väldigt nöjd med resultatet. Hade några väninnor över på ett Epicure tasting party (ett kryddparty) igår kväll och de gav den toppbetyg 😉 ! Nu ska jag gå ut och njuta av det vackra vädret.

American Dream

3 ägg
3,5 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vanilj essens eller vaniljsocker
1 banan
75 g smält smör
1 dl hackade pecannötter
1 dl choklad chip eller grovhackad choklad (vit eller mörk)
Frosting: Dulce de leche (1 burk condenserad mjölk)
200 g cream cheese, lite hackade rostade pecannötter
Smält smöret och låt svalna. Mosa bananen. Vispa ägg och socker pösigt, blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ned i äggsmeten. Rör ned smält smör och banan och rör till en slät smet. Blanda ned pecannötter och chokladbitar. Bred ut i en smord bakpappersklädd långpanna och grädda i 175 grader i ca 30-35 minuter.
Låt kallna. Koka en burk (ja du ska koka hela burken utan att öppna den) condenserad mjölk i vatten som täcker helt i ca 3 timmar. Ta upp burken försiktigt och låt svalna innan du öppnar den. Vispa ihop rumstempererad cream cheese med 2-3 msk dulce de leche och bred över kakan, strö över lite hackade rostade pecannötter och ställ svalt tills frostingen stelnat.
Print Friendly, PDF & Email

7 svar på ”Månadens sötsak, Amerikanskt.

 1. Tack snälla du! Ja, självklart måste man ha en kopp Starbucks till 😉 Jag är lätt beroende. Ha en jättefin helg själv!! Kram Gun
  PS. Såg just att du också lottar ut inbjudningar till baka.se men då är det ju bara flera som har chansen 😉

 2. Åhh, det såg ljuvligt gott ut! Jag är svag för nötter och kola så detta måste jag bara prova. Farligt för midjemåttet bara 🙂

 3. Ja, det verkar underbart. Det vill jag såklart prova! Men jag är inte riktigt med på den kondenserade mjölken. Kan man köpa sådan här på burk? Och kokar inte burken sönder om man kokar i tre timmar?
  PS. Åt dina kärleksmums idag. De heter numera Guns mums.

 4. Hej,
  Ja då det finns att köpa hemma i Sverige. Helt säkert inne på ICA i alla fall. Nej burken kokar inte sönder men du kanske inte behöver koka i riktigt tre timmar. Jag hade en lite mindre burk så jag kokade den i två timmar. Resten av innehållet kan du använda som kolasås till glass tex. Jättesmaskens 😉
  Gulliga dig, Guns mums hi hi ;D

 5. Pingback: American style « söta saker

 6. Pingback: American style | Söta saker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *