Grillad lax med hollandaise sås och lyxigt iste.

Grillad lax med hollandaise sås

Lax är ju som ni som hängt med här på Kaksmulan vet, en favoritfisk hos oss. Igår önskade sig maken grillad laxfilé med grönsaker, ris och hollandaise sås. Det fick det bli 😉 Jag tycker det är väldigt gott att snabbgrava laxen innan jag grillar den. Blanda lika delar socker och salt samt lite grovmalen peppar (eller citronpeppar) och strö över en laxsida. Låt ligga i ett par timmar och torka sedan av den lite innan ni lägger den på grillen. Jättegott! Till detta serverade jag lite wokade grönsaker; vårlök, morot, champinjoner, paprika, rädisor och sockerärtor blev det denna gång. Oftast brukar det bli någon kall sås till detta men denna gång var ju önskemålet hollandaise. Det är inte alls så svårt att göra egen holandaise och bearnaise sås så testa gärna nästa gång om ni brukar köpa färdig eller pulver, det är så mycket godare med hemlagad. Recept hittar ni nedan. Bjuder också på ett glas svalkande lyxigt iste lagom till sommaren. Inte mycket som är lika läskande i värmen. I morgon kväll ska jag ut med några vänninor på ”Sex and the City” kväll. Middag, tjejsnack, bio och några Cosmopolitan, kan det bli bättre ;)? Men innan dess ska ni få recept på en kaka som står i ugnen just nu, den doftar gott kan jag lova. Vad det är får ni veta imorgon.

Hollandaise sås

150 g smör

1 msk vatten + 1 msk vin (eller 2 msk vatten)

3 äggulor

salt

cayennepeppar

citronsaft

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor och vin och vatten i en liten kastrull. Sätt denna kastrull i vattenbad dvs i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa tills äggsmeten tjocknat. Ta av från värmen och vispa ned det smälta smöret lite i taget. Smaksätt med salt cayennepeppar och citronsaft efter smak. Ibland smaksätter jag den med lite finhackad dill.

Lyxigt iste

Lyxigt iste

Grönt te

Socker

Citron

Frysta hallon

Is

Ginger Ale

Brygg ett glas med grönt te, Tillsätt någon tesked socker och låt svalna. Lägg i några skivor citron och pressa i en citronklyfta. Lägg i lite frysta hallon och isbitar. Toppa upp med lite ginger ale. Garnera gärna med några blad citronmeliss eller mynta. Njut i solen.

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Grillad lax med hollandaise sås och lyxigt iste.

  1. Vilka bra tips! vi äter också mycket lax, men man gör lätt på samma sätt. Tack! Och iste är ju jättegott, men jag har aldrig gjort det själv. det kommer jag att testa så fort solen återvänder här hemma.

  2. Ja det här var gott. Det behövs lite variation på laxrätterna ibland, det blir säkert lax minst varannan vecka här. Iste är gott i värmen och jag hoppas solen snart skiner på er och oss igen. Ha det så gott i Vickan! Kram Gun
    PS såg de fina bilderna på barnen på FB, så stora tjejerna blivit 😉

  3. Pingback: Semester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *