Sockerkaka med variation.

Äpplekaka och marmorkaka

Ett bra sockerkaksrecept är nästan allt man behöver för att åstadkomma en massa goda kakor. Det är så enkelt att variera och få nya varianter varje gång om man vill. Praktiskt också om man har lite ont om tid men gärna vill baka ett par olika sorters kakor (som jag hade igår). En grundsmet, som i mitt fall gjordes gånger 4 (vi har många små och stora kakmonster på svenska skolan ;)) med två olika smaksättningar.
Denna gång blev det en äpplekaka och en marmorkaka med lite kokos smak.

Sockerkaka

2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och ev. smaktillsats, rör ned det tillsammans med avsvalnat smör och mjölk i äggblandningen. Rör till en jämn smet. Häll i en väl smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca. 35-40 min.

Äpplekaka; blanda i 1 tsk mald kardemumma i mjölblandningen. Skala och klyfta 2 äpplen och tryck ned i smeten. Blanda 1 msk socker och 1 tsk kanel och strö över kakan innan den gräddas. Pudra gärna över lite florsocker innan servering. Denna kaka är även jättegod med lite glass eller glasskräm (grädde och vaniljkräm blandat) till.
Marmorkaka; Blanda i 2 tsk vaniljsocker i mjölblandningen. Ta undan en tredjedel av smeten och sikta ned 1msk kakao i den. Häll sockerkakssmeten i en smord form (använd gärna kokos att ”bröa” formen med). Klicka ut chokladsmeten i en ring ovanpå och dra med en gaffel i smeten så det blir ett fint mönster. Grädda som vanligt och servera gärna med lite riven kokos och choklad.
Massor av andra varianter som Apelsin- eller citronkaka; rivet skal och saft från en apelsin eller citron. Bärkaka; strö över lite blandade bär och lite socker innan du gräddar kakan. Pepparkaka; tillsätt ett par msk pepparkskryddor. Kardemummakaka, tillsätt 1 msk finstött kardemumma..ja det finns oändligt många varianter att hitta på.

Print Friendly, PDF & Email

4 svar på ”Sockerkaka med variation.

  1. Pingback: Tekakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *