Fiskgratäng och lördagsmys.

Fiskgratäng

Nu har det gått ett par dagar sedan jag lovade er ytterligare en klassiker. Det blev en fiskgratäng i torsdags kväll. Fisk är så gott men vi äter det lite för sällan. Mest beroende på att det inte är lika lätt att få tag på färsk fin fisk som kött, kyckling mm. Hur som helst så har jag varit lite sugen på en god fiskgratäng ett tag nu och i veckan så slog jag alltså till. Det blev en klassisk variant men med spenat och vitlöksost i fiskrullarna, gott och enkelt. Igår var det dags för svenska skolan igen och denna gång även med föräldramöte vilket gjorde att vi beställde pizza till alla. Om ni visste vad jag saknar svensk pizza då…mmm tunna goda bottnar och kanske med oxfilé och bearnaissås, det är gott det! Man saknar som sagt de mest triviala saker när man bor utomlands. Ikväll var jag och barnen själva till middag så på deras önskemål blev det varma mackor med köttbullar och ost. Lite senare kom ”gubben” hem och det blev lördagsmys med Harry Potter film, ost, kex, frukt och vin. Det är inte helt fel det heller. Ha en fortsatt trevlig helg!

Fiskgratäng

Till 4 portioner
ca600g sjötunga eller annan plattfisk (filéer)
1 msk smör
1 pkt baby spenat
3 msk vitklöksost
Sås;
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk vitlöksost
1 dl riven ost
salt, peppar och paprika
Potatismos;
6 potatisar
1 msk smör
ca ½ dl mjölk
1 äggula
salt och peppar
Koka potatisen. Fräs upp spenaten i smöret, krydda med salt och peppar och rör ned vitlöksosten. Ställ åt sidan medan du gör såsen. Smält smöret i en kastrull och vispa ned mjölet. Späd med buljong, tillsätt tillsätt grädde och vin och låt koka ihop några minuter, rör ned vitlöksost, ost och smaka av med salt,peppar och lite paprika. Gör ett gott potaismos och tillsätt en äggula. Bred spenatröran över fiskfileerna Och rulla ihop dem. Lägg dem med skarven nedåt i en gratängform. Salta och peppra. Spritsa eller klicka ut moset runt kanten på formen. Häll över såsen och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Strö på lite ost över fisken och gratinera i ytterligare 5-10 minuter. Servera med citron, dill och en god sallad.

Lördagsmys

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *