Rostbiff med rostade rotsaker och ruggigt god sås.

Rostbiff med ingefärsdoftande rotfruktsallad

 

Igår blev det en gammal favorit i repris rätt. Såg en bild på bloggen Kalasgott (ni följer väl duktiga Jennie på Sveriges mästerkock) som påminde mig om en bild i en kokbok på en helt annan rätt…ja snurrigt eller hur;). Hur som helst rätten kommer från boken Medelhavsmat för Svenska kastruller (för övrigt en riktigt trevlig kokbok) och kallas Rostbiff med ingefärsdoftande rotfruktsallad. Nedan hittar ni min variant av receptet med lite justeringar från originalet.
Ikväll är det svenska skolan och jag och Hanna har dekorerat Valentine kakor som vi tänkte bjuda på, lite gott måste man ju få på fredags kvällen. Bilder kommer. 

Rostbiff med ingefärsdoftande rotfruktsallad

4 pers
1 kilo rostbiff eller annat lämpligt kött
smör, salt och peppar
olivolja, citron, flingsalt, svartpeppar och parmesan
Rotfrukter
sammanlagt ett knappt kg blandade
potatis
sötpotatis
morötter
palsternackor
rödlök
vitlöksklyftor
olivolja
svarta oliver
bärkapris
ruccolasallad eller blandad sallad
Sås
1 msk gräslök (eller finhackad charlottenlök)
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1/2 msk dijonsenap
1 msk vittvinsvinäger
1 msk honung
2 tsk riven ingefära
1 klick majonäs 

Gnid in köttbiten i salt och peppar och stek den i smör så den får lite fin yta. Lägg den i en ugnsfast form och låt gå i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader. (ca. 45-60 minuter). Ta ut den och låt svalna i folie.
Klyfta alla rotfrukter och lägg tillsammans med lökklyftor och vitlöksklyftor i en form, ringla över lite olivolja, salta och peppra och rör om. Rosta i ugnen på 225 grader i ca. 20-30 minuter.
Såsen: Finhacka lök och vitlök, vispa samman det med ingefära, vinäger, senap, honung och olivolja och tillsätt till sist en klick extra majonäs. Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera tunna skivor av rostbiffen droppa över lite olivolja, citronsaft, flingsalt, nymald svart peppar och hyvla till sist över rikligt med parmesanost.
Blanda de rostade rotfrukterna med salladen, tillsätt oliver och bärkapris och blanda ned såsen eller servera den på sidan om.
Denna rätt kan också bli en riktig snabbrätt om man väljer att använda färdigköpt rostbiff i skivor. Men hoppa inte över parmesanosten och såsen de är det som gör hela rätten.

Kaksmulan.se

Promote Your Page Too

Print Friendly, PDF & Email

7 svar på ”Rostbiff med rostade rotsaker och ruggigt god sås.

  1. Det här var bara sååååååå gott!!! Perfekt balans på smakerna och kombon var underbar! Det här kommer vi att göra flera gånger och jag har gjort reklam för receptet på FB 🙂

  2. Mari; tack vad roligt! Alltid lika kul när man hör att någon testat och gillar ens recept, och jag håller med detta är en favorit.

  3. Super gott, verkligen!
    i mina öron lät det lite som en salig blandning men blev nyfiken, och är så glad att vi provade.
    Tack!

  4. Lotta; Vad kul att ni provade och gillade det, en riktig höjdarrätt tycker jag. Måste nog laga den någon gång snart igen.

  5. Pingback: Gammaldags fläsklägg med nya tillbehör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *