Toscakaka.

Toscakaka

Även om man känner sig hängig och risig kan det ju aldrig vara fel att baka en kaka. Faktum är att värmen från ugnen värmde mig gott och jag tror minsann att jag känner mig lite piggare efter en kakbit ;). Toscakaka har jag inte bakat på väldigt länge men då jag stod med en påse mandelflarn i handen så var ju valet ganska lätt. Jag gjorde en vanlig sockerkaka med tosca glasyr helt enkelt.
Ikväll ska det bli Knuttes frestelse, det är en Jansson med köttfärsröra istället för ansjovis kan man säga. Svärmor brukar göra en variant av den och kalla den Knuttes frestelse. Min variant ska ni få recept på imorgon, men en sak är säker det ska va mycket vitlök i för nu vill jag bli av med förkylningen.

Toscakaka

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Toscasmet;
50 g smör
50 g socker
50 g flagad mandel
1 msk mjöl
1 msk mjölk eller grädde
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda ihop mjöl och bakpulver samt salt och rör försiktigt ned i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk. Rör till en slät smet. Häll i en smord form och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull, låt sjuda under omröring. Låt svalna något.
Ta ut kakan och bred på tosca smeten. Ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare ca 10 minuter. Sätt gärna på övervärme eller grill de sista minuterna så tosca smeten får lite gyllene färg. Låt svalna.

Print Friendly, PDF & Email

7 svar på ”Toscakaka.

  1. Linda; visst är det så, jag skulle helst skala av täcket och äta som godis (julknäcken är ju slut ;))
    Erika; Tack mår mycket bättre idag men lite bakning skadar ju aldrig ;).

  2. Som jag skrattade när jag läste det du skrivit om toscakakan, eller rättare sagt om hur man kan må bättre av att baka en kaka. Jag håller verkligen med!!! Den här kakan ska jag baka på fredag när jag har ledig dag. Den blir perfekt till mitt förmiddagskaffe!

  3. Emma; Ja men visst är det så att man mår lite bättre när man får baka lite ;).
    Hoppas allt är bra med er i Onsala. Ha en skön ledig fredag! Kram på dig

  4. Idag bakade jag denna. Är hemma med magsjuk Annabel så hon kan inte smaka, stackarn. Får se om det är något kvar till henne imorgon. Dags för omgång nr 2 nu. Kram!

  5. Usch stackars Annabel, hoppas hon kryar på sig snabbt och att ni andra inte blir smittade! Avskyt magsjuka, ta i trä har vi klarat oss.. Ha det jättegott och sköt om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *