Hemlagad nyponsoppa och mandelbiskvier.

Nyponsoppa med mandelbiskvier

Detta är verkligen något som smakar barndom för mig. Mammas hemgjorda nyponsoppa var en favorit när jag var liten. När man var så där jättesjuk och inte ville äta något så gjorde mamma alltid nyponsoppa för det kunde jag aldrig tacka nej till. Tror aldrig det har funnits nyponsoppspulver i mammas skafferi. Det som är speciellt med denna nyponsoppan är att man torkar/rostar nyponen i ugnen så de får en liten rostad karaktär. Sedan behöver man inte kärna ur dem eller något eftersom  man bara använder själva avkoket och inte nyponen själva till soppan. På så sätt slipper man också den där kittliga känslan från fröna.
Mandelbiskvierna har jag lagt till på senare år. Mamma serverade bara med en klick vispad grädde och det är inte dumt det heller så nu får det bli lite av varje. Så vill ni smaka på en nyponsoppa som smakar helt fantastiskt är det bara att ge sig ut och plundra några buskar innan det är för sent.
Igår gick det verkligen från sommar till höst på ett par timmar här i Skåne. Vi satt ute och fikade nybakta bullar i solen och två timmar senare när jag skulle ge mig ut åkte tjock jackan på, brrrr och vinden ven runt knutarna. Idag har det varit småruggigt hela dagen och då värmer det gott med lite ljummen nyposoppa, tända ljus och höst mys.
Imorgon tror jag det ska få bli en favorit i repris fast kanske med ny smaksättning, vi får se…

Nyponsoppa

Ca 5 dl torkade nypon, jag torkade/rostade mina i ugnen på 75 grader i ca 6 timmar och lät dem sedan ligga utspridda på en tidning tills de torkat helt.
1 1/2 liter vatten
1/2 – 1 dl socker
2 msk potatismjöl
Koka de torkade nyponen på låg värme i minst en timma. Pressa lite på nyponen med en sked så de mosar sig lite lätt, när vätskan har fått fin roströd färg är de färdiga. Ta upp och sila av nyponen och släng dem, du ska enbart använda avkoket.(sila gärna vätskan flera gånger så du blir av med alla kärnor och får en klar fin vätska) Koka upp soppan och tillsätt socker efter tycke och smak. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Ta av kastrullen från plattan och rör ned redningen ställ tillbaka på värme och vänta tills de första bubblorna kommer då är soppan klar. Låt svalna och servera ljummen eller kall med en klick vispgrädde och lite mandelbiskvier.
Om du skippar att reda soppan får du en jättegod värmande nypondryck istället, det är också jättegott!

Mandelbiskvier

150g finriven mandelmassa
1 Äggvita

Vispa upp äggvitan lite lätt, det ska inte vara maräng utan bara lätt skum. Rör ned mandelmassan och rör till en slät massa. Spritsa eller klicka ut små duttar på bakplåtspapper och grädda i 200g i ca. 7 min tills de fått lite färg. Låt svalna lite på plåten och flytta sedan över dem på ett galler för att kallna.

Ni vet väl att Kaksmulan finns på Facebook, gå gärna in och gilla ;).
Kaksmulan.se

Promote Your Page Too

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Hemlagad nyponsoppa och mandelbiskvier.

  1. Detta receptet borde jag testa då, för jag hade så svårt för den kittliga känslan som finns i hemkokt. Även om mamma påstod att den var inbillad 🙂

  2. Alexandra och Emmy; Det är jättegott och inte svårt alls även om det onekligen tar lite tid, men resultatet blir värt det. Gott, gotti, gott, gott!!

  3. Hej Kaksmulan.
    Det tog en stund att hitta ett ”riktigt” nyponsopperecept där man kokar torkade/rostade nypon utan att mosa/mixa. Min mamma gjorde sådan nyponsoppa, och nu ville jag återskapa den åt mig och åt min dotter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *