Tisdagssoppa

Kålpuddingsoppa

I Mårtenssons kök brukar det kockas soppa på tisdagarna, en riktigt bra ide tycker jag. Här i familjen är det dock mest  jag som verkligen tycker mycket om olika sorters soppor. Barnen är riktigt kräsna när det gäller soppor (sonen kommenterade som liten knatte soppa med orden, -maten badar..). Dottern äter dock gärna nyponoppa och sonen tackar inte nej till kantarell- eller miso- soppa. Något annat som inte går hem hos dem (eller ”gubben” för den delen) är kål i olika former. Jag älskar kåldolmar och kålpudding men laga det bara till sig själv, nej det blir liksom inte av. Idag slog jag då två flugor på smällen och gjorde mig en ”kålpuddingsoppa” till lunch. Lättlagat, billigt, snabbt, mättande och jättegott, kan det bli bättre ;).
Vill passa på att tacka för gratulationerna jag fått också. Tillbringade helgen med släkten och en massa god mat och dryck så mer om detta kommer vid ett senare tillfälle. Håll i hatten och ha det så gott denna blåsiga tisdag!

Kålpuddingsoppa

2 portioner
ca 250 g blandfärs
1 finhackad charlottenlök
1/4 tärnat vitkålshuvud
1 klick smör
salt och peppar
2 msk kalvfond
5 dl vatten
1 msk soya
1 msk sirap
1-2 msk lingon
1 dl grädde
1 msk vetemjöl
Fräs och finfördela köttfärsen i en klick smör, tillsätt charlottenlök och vitkål och låt det brynas lite lätt. Krydda med salt och peppar. Häll på fond, soya, sirap och vatten. Låt småkoka i ca 10 minuter tills kålen mjuknat. Skaka ihop mjöl och grädde och red av soppan med detta och rör till sist ned lingonsylten. Servera gärna med en extra klick lingon på toppen.

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Tisdagssoppa

  1. åh, jag ÄLSKAR kål, älskar kålpudding (ja, i vegetarisk version då) och har nyligen fattat hur GOTT det är med soppa! Det här låter som världens grej alltså, att jag aldrig tänkt på det!

    Haha, älskar sonens kommentar <3

  2. Vi har kommit ifrån våra soppdagar nu tyvärr, det är barnen som blivit kräsna och äter bara släta och mixadde soppor, som kan serveras ur mugg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *