Midsommar och grillat med gott tillbehör.

Grillad fläskfilé med gräddstuvad potatis och sommarkål.

Midsommaraftonen var blöt här i Skåne, (i alla fall på utsidan) så det blev en lunch inomhus till levande ljus och med regnet smattrande mot rutorna. Men det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder så vi drog på oss regnställ och gummistövlar och gav oss ut till byns midsommarstång. Förmodligen så lyckades vi få till en omvänd regndans för när vi kommit hem och tagit en fika så kom plötsligt solen. Härligt att få ett par timmar i solskenet på kvällskvisten och perfekt grillväder för middagen också. Vi hade goda vänner på besök och de hade fixat goda revben som både fått koka och marineras länge.
Receptet nedan kommer däremot från en kväll i förra veckan då jag ville hitta på något annorlunda tillbehör till den grillade köttbiten. Det var verkligen jättegott med gräddstuvad sommarkål och färskpotatis smaksatt med senap.
Idag packas det här hos Kaksmulan. Vi åker nämnligen iväg till Kanada på två veckors semester imorgon. Ska bli så roligt att komma tillbaka och träffa alla goda vänner igen, men det kommer säkert att kännas väldigt konstigt också. Vi byter hus med min goda vän som har sina rötter och familj i Malmö så det passar perfekt. De flyttar in hos oss och vi hos dem (men några dagar tillsammans lyckas vi också få till så klart). Nu kommer det troligen bli lite si och så med uppdateringarna här på bloggen den närmaste tiden så jag får passa på att önska er alla EN RIKTIGT HÄRLIG SOMMAR OCH SEMESTER!! Måtte solen och sommarvärmen komma för att stanna snart. Kram på er

Fläskytterfile med gräddstuvad sommarkål och potatis

En fläskfilé
Ett paket bacon
salt peppar och örtkryddor (gärna Grillglädje från Österlen, tack Mårtenssons kök! den var jättegod)
ca 8 kokta kalla skivade färskpotatisar
1/4 savoykåls huvud strimlat
10 sockerärtor delade
1 msk smör
1 1/2-2 dl grädde
2 tsk dijon senap + 1 tsk av någon annan god grov senap eller som i vårt fall Västervikssenap
färsk dragon, salt och peppar

Krydda filén och linda in i bacon, fäst med tandpetare som fått ligga i blöt en stund. Grilla tills baconet fått fin färg och svep sedan in den i folie och låt den gå färdigt på grillen.
Stek potatisen så den får lite färg, tillsätt kålen och låt den fräsa med en stund. Tillsätt sockerärtorna och grädde samt senap, låt koka ihop en stund till en krämig ”stuvning” smaka av med salt och peppar och gärna färsk dragon.

Grillade cocktailtomater är ett jättegott tillbehör till nästan allt grillat.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Midsommar och grillat med gott tillbehör.

  1. Kål, älskar kål! Kål har ett oförtjänt dåligt rykte tycker jag, men jag tror att det är på väg att ändras. Och din stuvade sommarkål tror jag hjälper till 🙂

    Smart sätt att semestra på. Ha nu en härlig ledighet och njut av gamla hemstaden.

    Kram!

  2. Jo tack, den beskrivningen känner vi igen, så mycket vatten det kom…

    Så himla bra att ni kan byta hus med varandra, både husvakt och semester på en och samma gång, helt perfekt!
    Vi passar på att önska er en riktigt skön semester och en bra resa, hoppas ni får det riktigt härligt och kul.

    Kramar från oss!

  3. Ååååh, vad gott med gräddstuvad kål! Allt ser jättegott förstås men just gräddstuvad kål. Och det gör jag så sällan, varför – varför?

    Hoppas du får det riktigt bra i Kanada. Måste kännas jättekul att åka tillbaka och hälsa på. Vi kan väl nästan vara helt säkra på att vädret är bättre där i alla fall 🙂

  4. Ja, det har varit en del dansande i regnställ under åren. För barnens del spelar aldrig vädret någon roll. Har man sagt att vi ska dansa, så…
    Gräddstuvad kål så gott! Jag måste ha varit kålmask i ett tidigare liv för jag älskar verkligen kål.
    Ha det så härligt på semestern och er resa! Kram kram.

  5. Ja, det här vädret… Men skam den som ger upp för det 🙂 Ser ut som att ni fick både trevlig och GOD midsommar.

    Hoppas att ni får en riktigt trevlig resa, hela familjen! Underbar lösning med husbyte f ö 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.