Dumplings a la Jamie Oliver.

Jag älskar kokböcker. Så härligt att titta på alla läckra bilder och inspireras till att laga eller baka ett eller annat. Men ska jag vara ärligt så är det väldigt sällan jag lagar något efter recepten. Jag har lite svårt för det där med att följa recept, om man bortser från när jag bakar då jag i alla fall brukar hålla mig något så där till recepten. Nu satt jag och bläddrade lite i Jamie Olivers bok Mat för hela året och var sugen på att hitta något nytt och spännande att göra med köttfärsen jag hade i kylen. Dumplings blev det. Har aldrig gjort det tidigare och det ska erkännas att det var lite pilligt men roligt och de blev väldigt goda! Så goda att Hanna frågat om jag kan laga detta ofta. Tja kanske inte varje vecka men ;).
Receptet var lite så där om jag ska vara ärlig och jag gjorde väl som vanligt lite ändringar här och där. Enligt receptet skulle detta räcka till räcka till cirka 25 dunplings. Jag gjorde 24st och hade mer än hälften av degen kvar. Måtten till degen stämde inte heller så jag skriver både ursprungsreceptet och mina ändringar.

Dumplings

Deg;
300g mjöl
1dl + 1 msk vatten (jag tog drygt 1 1/2 dl vatten men man får prova sig fram)
Fyllning;
300g fläskfärs (jag tog blandfärs)
1 bit riven ingefära (ca en tumme)
2 salladslökar finhackade
1/8 dels huvud salladskål finstrimlad (jag tog en dryg dl finstrimlad vitkål)
1 msk soyasås (2msk tog jag)
2 tsk sesamfröolja (hade jag inte så det blev vanlig rapsolja)
1 nypa socker (blev en dryg tesked)

Blanda mjöl och vatten och knåda i ca 10 min för hand eller ett par minuter i en köksmaskin med degkrok till degen är fast, elastisk och inte kladdar eller fastnar på händerna. Lägg degen i plastfolie och låt ligga kallt medan du rör ihop fyllningen. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen, ta gärna en tesked av smeten och stek upp i lite olja för att smaka av kryddningen.
Ta ut degen och ta en bit i taget ur plasten. Kavla ut degen till 1mm tjocklek så den nästan är genomskinlig. Ta ut rundlar på ca 8 cm i diameter (enligt receptet 5 cm med det blir för smått). Lägg en tesked fyllning mitt på degrundlarna och vik sedan ihop den på mitten, nyp ihop kanterna. Du nyper till och viker små vikningar från ena sidan till den andra som med piroger. Lägg de färdiga dumplingsen under fuktig handduk medan du gör klar de andra så de inte torkar ut. Värm ett par matskedar olja på medelvärme i en stor teflonpanna. Lägg i så många dumplings som får plats i pannan. så de får lite färg några minuter på varje sida. Strö på någon tesked mjöl, och häll på en dl vatten. Låt sjuda i ca 10 minuter över lock. Ta av locket och låt vätskan koka in. Servera varma med god dipsås till.

Dippsås
2 msk soya sås
1 msk sweet chili
1 tsk fisksås
1 tsk socker
2 tsk vittvinsvinäger eller risvinäger om du har
lite riven ingefära, lite av det gröna från salladslökarna och en nypa rostade sesamfrön
Rör ihop alla ingredienserna till såsen.

Eller servera helt enkelt med vanlig soya och kanske lite sweet chili, barnen tog även lite terriyakisås till sina och tyckte det var jättegott. 

Kan verkligen rekommendera att testa att göra egna dumplings även om det är lite pilligt, här var det definitivt inte sista gången jag lagade det.

 

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Dumplings a la Jamie Oliver.

 1. Nej, inte är det för ofta som man följer ett recept till punkt och prick, förutom när det bakas möjligtvis. Men som inspiration och kvällslektyr är kokböcker finfint:)

 2. Jag måste testa att göra egna dumplings någon gång. Förstår att dina tog lite tid att göra, så fina som de blev! 🙂

 3. Mårtenssons; nej där är vi lika, men som sagt attas trevlig kvällslektyr.
  Amy; ja honom kan man inte låte bli att gilla
  Sofie; Gott men ja, det var pilligt så tålamodet tröt lite på slutet här med 😉
  Tina; Tack snälla!
  Emmy; Klart värt besväret men någon snabbmat var det inte 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *