Lammfärsbiffar med couscous.

Nu är det dags för lite recept här igen. Det är dags att komma tillbaka till verkligeten efter mathelgen. Lite ironi i det hela är att jag och min kära man hade 20 årig förlovningsdag i lördags. Det firade jag med 5 rätters gourmet middag medan man och dotter festade loss på falukorv och makaroner. Ja så kan det vara och vi ska nog lyckas ta igen det vid lämpligt tillfälle.

Gårdagens middag var inte tänkt att bli riktigt så här utan man kan säga att det blev en lite ”man tager vad man haver” rätt. En mycket lyckad sådan ska tilläggas. Först hade jag tänkt göra en gryta med lammfärs men sonen önskade sig fetafyllda färsbiffar så då fick det bli så. Gjorde en couscous som tillbehör som jag egentligen tänkte ha torkade aprikoser och russin i men ”någon” hade tydligen ätit upp dem. För att få lite söt fruktig smak så tog jag istället en nektarin och tärnade ned. En god sås med mycket vitlök och annat gott blev pricken över i.
Imorgon tror jag att här ska bakas något, det är ju kanelbullens dag på torsdag så kanske lite goda bullar kan va på sin plats. Är grymt sugen på nybakt bröd också så det får nog bli en dag på jäsning.

Fetafyllda lammfärsbiffar
500 g lammfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk mynta (torkad eller lite mera finhackad färsk)
salt svartpeppar och chiliflakes efter smak
1/3 pkt fetaost
Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma dem till stora bollar och tryck in en bit fetaost i mitten. Platta till dem lite. Stek i smör eller olja på medelhög värme tills de är genomstekta och fått fin färg.

Kall sås med vitlök och mango chutney
2 dl cream fraishe eller turkisk youghurt
2 vitlöksklyftor
3 tsk mango chutney
salt, peppar, spiskummin och chiliflakes efter smak
Lite hackad färsk mynta om du har annars torkad
Blanda ihop alla ingredienser och låt såsen stå och dra en stund.

Couscous
1 charlottenlök eller en halv gul eller röd lök
1/2 snack paprika
smör eller olja
1 msk kycklingfond
3 dl vatten
lite gurkmeja
3 dl couscous
resten av fetaosten
2 nektariner (eller så kan du ju ta vad jag tänkt torkade aprikoser och russin)
Hackad färsk mynta och/eller persilja
Fräs lök och paprika i smör eller olja tills löken blir lite lätt genomskinlig. Tillsätt kycklingfond, gurkmeja och vatten och låt koka upp. Häll i couscous grynen och ställ kastrullen åt sidan och låt couscousen svälla/mjukna under lock några minuter. Blanda ned tärnade nektariner och fetaost röt till sist ned lite hackad mynta och persilja.

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Lammfärsbiffar med couscous.

  1. Spännande mat tycker jag. Detta eftersom jag aldrig köper lammfärs. Kanske jag skulle testa på, är bara rädd att det smakar kofta.

    Kram Malin

  2. Mat som verkligen faller oss på läppen, älskar lamm och mango såsen är ljuvlig!

    Men det var väl inget fel på ditt firande:) Ni måste ju absolut hitta tid snarast att ta igen firandet på, 20 år – det ska man inte ta lätt på:)

    Kramar

  3. Ja du har rätt, dags att landa i vardagen igen. Men man måste ju ha lite ”vanlig vardag” för att uppskatta de lyxiga avbrotten! Man-tager-vad-man-haver är inte så dumt, ibland blir det väl sådär, men det ser ut som om du lyckades riktigt bra!

  4. Den här kalla såsen och couscousen… vilken fin färg du fick på den… höstgul! 🙂 Ja gurkmeja är bra ur hälssynpunkt… trodde mannen på Österlen sa gurkmeja när han sa något annat 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *