Köttfärslimpa med svampsås.

 

Det är gott det! Men fy vad det är svårt med bilderna nu i höstmörkret! Jag ber om ursäkt för riktigt dålig bild men det smakar bättre än det ser ut om man säger som så. Jag upptäckte att jag har haft med ett liknande recept här tidigare men det är värt att upprepas, och nu med lite små ändringar. Denna gång serverade jag det med potatismos och det är jättegott till men man kan ha i stort sett vilken sorts potatis eller rotfrukter som helst till eller varför inte pasta.
Jag gillar verkligen brysslkål vilket jag är helt ensam om här i huset så jag får ha alla små söta kålhuvud för mig själv. De andra påstår att man fiser illa av det, men det är inte mina problem ;).
Jag bakade ingen kladdkaka igår men pepparkaksmuffinsen från i förrgår var lite lagom kladdiga på toppen så de fick kvala in. Nu funderar jag på vad man ska baka för något smarrigt till gubben på söndag. Några förslag eller önskemål? Ha det så gott i ruskvädret, här får det bli en stor kopp värmande te och så petar jag nog in en pinne till i brasan ;).

Köttfärslimpa med svampsås

4 port.
500g blandfärs, har du vilfärs är det ju förstås en höjdare
1 ägg
3/4 riven gul lök
1 vitlöksklyfta pressad eller riven
1-2 tsk chipotlepasta
salt, svartpeppar och viltkrydda
ca 5 skivor bacon
Svampsås
Kantareller, frysta, torkade eller koncerverade motsvarande ca 2 dl frysta.
1/4 finhackad gul lök eller en charlottenlök
2 msk smör
salt och peppar
1 msk kantarell, vilt eller kalvfond
ev. en skvätt (1/2 dl) vin om du har en öppnad flaska
1 tsk soya
1 tsk svart vinbärsgelé
3 dl grädde
maizenaredning
Blanda ihop ingredienserna till färsen och forma den till en avlång limpa. Dela baconskivorna på mitten och svep in limpan i dem. Se till att du stoppar in dem lite under köttfärsen så den håller formen. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter.
Fräs kantareller och lök till såsen. Låt kantarellerna få lite färg och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda på svag värme ca 10 minuter. Red ev. av med lite maizenaredning. Servera gärna med potatismos, vinbärs gelé och om du gillar det, brysselkål.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Köttfärslimpa med svampsås.

 1. nej jag håller med. Bilderna är svåra den här årstiden. Oftast äter man ju mat så sent att det redan är bäcksvart sedan länge. Men maten ser apritretande ut ändå:)

 2. Ja, den där solen behöver verkligen vara framme litegrann, i alla fall när vi ska ta våra mat/kakbilder…
  Brysselkålar gillar vi båda här och tur är kanske det:)

 3. Yey för färslimpa!
  Håller verkligen med när det gäller fotograferingen… jag håller på att förlora vettet varje gång det ska fotas…

 4. Ann-Sofi och Mårtensson; ja det är inte bara vi som behöver mera ljus det gör maten också ;). Mera ljus till folket!!!
  Kim; Ja det är inte lätt att plåta i mörker. Men du, jag skulle ju blanda svampen i köttfärslimpan var det ju… också gjorde jag sås ändå. Snacka om att köra på i gamla hjulspår ;).

 5. En kanonrätt helt enkelt, med brysselkål och allt. Jag får också ha dem för mig själv, dessaa nyfunna läckerheter – gillade det inte förut… Svampsås eller svamp i färsen – båda funkar!

  Jag drar upp spotarna i taket på maxbelysning och kompletterar med trådlös blixt men inget kan ju ersätta naturligt ljus om man inte är ett proffs med allsköns utrustning eller möjlighet att fota på dagarna. Då jobbar jag…

  Trevlig helg till dig och familjen!

  Kram Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *