Marockansk lammfärsgryta.

Usch vad det är grått och trist här nu! Man ska ju inte gnälla men november tillhör inte direkt mina favoritmånader på året! Längtar så efter att sätta upp adventsstakarna och allt. Tur för mig att vi ska börja julfirandet här redan nästa vecka. Igår tänkte jag i alla fall pigga upp oss lite med en Marockans lammfärsgryta. Receptet kommer från ICA men med lite tillägg från mig, originalet hittar ni här. Tyvärr var färsen väldigt fet men bortsett från det var det en väldigt god gryta med milda men fina smaker. Myntayoghurten blir absolut pricken över i. Passade på att låna en bricka och ljuslykta från dotterns rum hon har nämligen fått en ”room makeover” för ett par veckor sedan och har nu ett härligt orientaliskt inspirerat rum. Ska visa er bilder någon dag med riktigt dagsljus. Idag ska vi baka något gott och kanske börja med något julgodis också, det är ju bara en dryg vecka kvar för oss.

Lammfärsgryta med myntayoghurt

400 g lammfärs
1 gul lök
1/2 röd paprika
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk finriven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 dryg tsk spiskummin
salt och peppar
1 kanelstång
1/2 krm mald kardemumma
1/4 påse saffran
1 burk plommontomater
8 torkade aprikoser
Myntayoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
1/2 kruka finhackade mynta
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och tärna paprikan och finhacka chilin. Fräs lök, paprika, chili, ingefära och spiskummin i olja i en gryta eller kastrull. Tillsätt färsen och stek tills den är genomstekt. Krydda med salt, peppar, saffran och kardemumma och lägg i kanelstången. Tillsätt tomaterna. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Grovhacka aprikoserna och blanda i grytan. Låt småkoka ytterligare 10 minuter.
Tillaga under tiden couscousen enligt anvisning på förpackningen.
Blanda yoghurt, honung och mynta, krydda. Servera grytan med couscous och en klick myntayoghurt.

 

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Marockansk lammfärsgryta.

  1. Mmm, det ser ljuvligt gott ut! Perfekt för höstkvällar. Jag är allt för dålig på att köpa hem lamm trots att jag älskar det.

  2. Marockanskt gillas… härliga dofter och smaker 🙂
    Ja, nu är det segt och rätt så grått och trist… jag tycker också snön ska komma och lysa upp lite jag, kram!

  3. Jag har lite svårt för just lammfärs just för att om den är för fet smakar den lätt för mycket (får…) Men annars är lammkött en favorit och grytan låter mycket god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *