Två gånger havregryn.

Idag har jag bakat med havregryn. Både jag och P är väldigt förtjusta i sega, goda havrekakor till kaffet. De är inte bara goda utan känns lite nyttigare än vanliga kakor också. Jag har haft svårt att hitta något riktigt bra recept så jag håller fortfarande på att laborera… Dagens försök blev inte så dumt, tror kanske jag ska ta sirap istället för socker nästa gång men annars var de goda. Gjorde bara en liten sats denna gång men det borde gå bra att dubbla receptet om man är sugen på fler. Fast jag fortsätter nog att leta efter det ultimata havrekaksreceptet. När jag ändå höll på att baka och hade havregrynen framme så passade jag på att göra lite havrerutor också. Detta är ett gott och lättbakat bröd som man gräddar i långpanna och skär i rutor. Blir väldigt saftigt och gott och är perfekt att mikra upp direkt från frysen så har man dem nybakade till frukost. Här kommer recepten;

Havrekakor
125 g smör
1 dl brunt socker
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
2 dl russin
Låt smöret stå framme och bli rumstempererat. Rör smör och socker tillsätt övriga torra ingredienser och rör ihop till en smulig deg. Tillsätt ägget och russin och arbeta ihop till en smidig deg. Rulla ut till små bollar och lägg dem på bakpapperslöädd form och platta till dem. Grädda i 175 grader i ca 12 min. Låt svalna på galler med övertäckta med bakduk.
Ca 18 kakor

Havrerutor

50 g jäst

5 dl havregryn

50 g margarin eller olja

3 1/2 dl mjölk

3 1/2 dl vatten

1/2 dl brödsirap eller socker

1 tsk salt

ca 12 dl mjöl

Smula ned  jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan, smält margarin eller olja, socker, salt, havregryn och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen och tryck ut den i en väl smord eller bakpappersklädd långpanna. Skär degen i rutor (ca 18-20) och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.

Print Friendly, PDF & Email

1 svar på ”Två gånger havregryn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *