Nybakat bröd.

Limpa

Det finns inte mycket som kan mäta sig med doften av nybakt bröd… skulle möjligen vara nytvättade lakan som fått torka ute i solen. Men den där första mackan innan brödet hunnit kallna helt så att smöret smälter lite, mmm vad gott det är. Idag doftar det nybakat bröd i hela huset för det blev både limpor och rosenbröd. Mina kära barn är ju ganska bortskämda när det gäller bakat så de har tjatat om att få mammas hembakta bröd ett tag nu. Idag var jag tvungen att hålla mig inne några timmar, (trots att det var sommarväder ute) så då passade jag på att baka lite. Receptet på limporna med graham och havre hittade jag på idag och de blev väldigt lyckade (tycker jag och barnen) recept hittar ni nedan. Rosenbröden ska ni få receptet på en annan dag. Nu ska jag nog gå och ta mig en kvällsmacka och ett glas mjölk. Imorgon ska jag baka mina utlovade kärleksmums.

Limpa

6 dl vatten
50 g jäst
8 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
1 tsk salt
1/2 dl sirap
1 dl olja
Värm vattnet fingervarmt 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela i två delar och forma till släta avlånga limpor. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Skär ett par snitt i bröden och pensla med vatten. Sätt in i 250 graders ugnsvärme men sänk direkt till 200 grader. Grädda i ca 30 minuter.
Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Nybakat bröd.

  1. Vi var och köpte jäst idag. Jag bakar aldrig bröd men dregglar ju när jag läser dina recept, så det är klart jag ska testa!

  2. Testa havrerutorna, det är mina favoriter. De är så enkla att baka, och saftiga och goda. Så fryser man in de som inte går åt och tinar i mikron så blir de som nybakta igen.

  3. Nu har vi bakat brödet! Jag bakar ju aldrig bröd (men du är ju som sagt väldigt inspirerande!!) så alla blev nog lite chockade här hemma. Det lustiga var att barnen tyckte det var ganska gott, så jag frös resten oc tog upp de två dagar senare. Då tyckte de att brödet var jättegott och åt som tokar! Kanske är ovana vid nybakt… kram Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *