Rosenbröd

Rosenbröd

Jag lovade ju härom dagen att ni skulle få receptet på Rosenbröden jag bakade då, så det kommer här. Ikväll är det Svenska skolan så det blir inget bakat idag, utan kvällens lektion ska förberedas. Idag har en av mammorna lovat att ta med sig fika, annars är det oftast jag som står för bakandet (konstigt va 😉 )  Här i Canada firar vi Mors dag redan nu på söndag så jag ser fram emot att bli serverad en god middag (hemma eller ute). Kan eventuellt bli en liten Morsdagstårta till mig själv (och alla andra mammor hemma i Sverige, som dock får vänta ett par veckor till på sin dag). Har även ett litet ”hemligt” bakuppdrag i helgen, då jag ska hjälpa Theresia på den jättefina bloggen Söta Saker att provbaka ett recept för hennes kommande  kakbok. Ha en jättehärlig helg!!

Rosenbröd
4 dl mjölk
50 g jäst
75 g smör
1 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
Ca 11 dl mjöl
Pensling: 1 ägg, sesam eller vallmofrön
Värm mjölken fingervarm, 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ned smör (rumsvarmt) och tillsätt ägg, salt och socker. Blanda ned mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela den i smp bitar och forma till runda eller avlånga bullar. (Ca 30 st) Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och snitta dem på ytan med en vass kniv. Strö på sesam eller vallmofrön. Grädda i 250 grader i ca 7 minuter.
Print Friendly, PDF & Email

9 svar på ”Rosenbröd

 1. Rosenbröden ser allt goda ut. Kanske skulle testa att baka dom i veckan när man piggnat till efter helgens nattjobb. Kan inte tänka mej annat än att det går att frysa in dessa, eller hur?
  Ha en trevlig Mors Dag och lycka till med provbakningen.

  Hälsn. Pia Västervik

 2. Åhh, så mycket fint du bakar. Dina cupcakewrappers kom förresten till användning häromdagen då vi hade fotografer i vårat café. Underbart!

 3. Tack snälla, vad gullig du är!! Vad roligt att de kom till användning, ska kolla in er websida så kanske de dyker upp på en bild 😉
  Hälsa Gotland och ha det toppen

 4. Hej Pia, TACK, det är så roligt att få dina kommentarer. Har haft en fin morsdagsmorgon med stor go frukost och en massa fina presenter som barnen gjort i skolan. Nu ska här strax provbakas. Vad jobbar du med på nätterna? Inom vården? Rosenbröden går jättebra att frysa in. Det är det som är så bra att man fryser dem i tinar de man behöver i mikron eller ugnen så har man alltid nybakt bröd. Hoppas ni får en härlig vårvecka i västervik. Kram på dig från Gun

 5. Tack Mikaela, visst är de! och fryser man dem och värmer när man vill ha har man alltid nybakt bröd. Ha det så bra

 6. Letade hamburgerbröd men fanns inga bra recept. Så valde ditt och det blev helt fantastiska hamburgerbröd! Hade på lite valmofrö. Tog lite mindre mjöl och hade bara stenhårtsmör som jag smälte i kastrull före mjölken åkte i. Bästa receptet på Rosenbröd / hamburgerbröd! Kanske iofs har att göra med smörmängden? 🙂

  // Johan

 7. Vad roligt, det ska jag ocksa testa att gora nasta gang det vankas hamburgare har hemma. Det ar alltid lika roligt att fa kommentarer fran nagon som har testat mina recept, sa tack for det och kul att det blev bra! Ha en harlig dag! Gun

 8. Jag behövde bara hälften av mjölet typ 6 dl, gjorde jag något fel? Annars lättbakade och goda bullar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *