Tema chokladboll, kokosboll, negerboll..

Blandade chokladbollar

Imorgon/idag tisdag är det ”negerbollens” dag, eller vad man nu väljer att kalla den. Vet att namnet är kontroversiellt men jag menar definitivt inget kränkande med det. Det är ju bara vad de kallas enligt gammal tradition.. Tänkte i alla fall fira detta med en lite buffé på olika varianter av denna klassiska godsak. Det är bara fantasin som sätter gränser men här nedan kommer mina förslag på lite nya bollar… mina favoriter var de med mint och päroncognac och barnen gillade de vita bäst bortsett från den klassiska varianten.

Chokladbollar / grundrecept

100 g rumsvarmt smör
5 dl havregryn
2 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl strössel eller kokosflingor
2 msk mjölk, kaffe eller vatten
Blanda ihop alla ingredienserna till en smet. Rulla till små bollar  som rullas i kokos eller strössel. Ställ kallt

Irish coffe – ersätt sockret med 1 1/2 dl brun farin och byt ut vätskan till 1dryg msk espressokaffe och 1 msk whisky. Rulla i chokladströssel eller hackade nötter

Hallon – byt ut vätskan mot 2 msk passerade hallon. Rulla i rosa strössel. (ej testat)

Mint/polka – använd mjölk eller vatten som vätska och droppa i några droppar pepparmints arom. Rulla i krossade polkagrisar eller liknande mintkarameller eller mintgrönt strössel.

Banan – Ta en matsked vätska och tillsätt en mosad banan, rulla i gult strössel.

Päroncognac – byt ut hälften av vätskan mot päroncognac och rulla i grönt strössel eller hackad mandel.

Albinobollar – uteslut kakaon, ta bara 1 dl socker och 1 dl kokos i smeten. Värm upp ca 1/2 dl grädde, finhacka 50 g vit choklad, häll den varma grädden över och rör tills chokladen smält, rulla i riven vit choklad eller kokos.

Lyxbollar – som ovan men byt ut kakaon mot fin mörk choklad och uteslut kokosen, rulla i hackade nötter eller mandel.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Tema chokladboll, kokosboll, negerboll..

  1. Vad kul med alla dessa olika varianter!!
    Ska testa nästa gång jag gör chokladbollar.. har alltid annars bara varierat med att rulla dom i pärlsocker och kokos men det här ska bli kul o testa!!:-)

  2. Ja, det var verkligen en stor variation du bjuder på av den goda ”negerbollen”. Den med päroncognac låter onekligen god, något som måste testas framöver. Måste också kommentera ditt härliga kakfat som jag tycker är så vackert.
    Hälsningar Pia

  3. Har testat chokladbollarna med hallon och de var helt klart godkända! Nästa test blir de med päroncognac… 🙂

  4. Roligt att de var goda. Hade hittat på dessa varianter igår men tyvärr var hallonen slut och bananerna likaså…men då vet jag ju att hallonvarianten var bra;) Tack! & ha det så bra!

  5. Päroncognac varianten blev en ny favorit, minska gärna sockret lite… Kakfatet är köpt här i Canada, kunde inte motstå det 😉 Kram Gun

  6. Pingback: Köttbullar och chokladbollar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *