Äpplebullar.

Äpplebullar

Har jag nämnt att jag gillar att baka med äpplen ;). Igår var det regn och rusk och riktigt höstväder här och vad passar bättre att pigga upp sig med än nybakta bullar. I Göteborg finns ett underbart litet café som heter Mauritz kaffe (om det nu finns kvar?). Där har jag tillbringat många timmar över en kopp kaffe och en rågbulle med ost eller en supergod stor saftig äpplebulle. Jag längtar dit ibland 😉 så igår fick det  i alla fall bli äpplebullar och även om de inte riktigt kan mäta sig med Mauritz så är det jättegott.

Äpplebullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor (grovt stötta)
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
12-14 dl mjöl
Fyllning: 2 skalade och tärnade syrliga äpplen, 75 g smör, 1 dl socker, 1 msk kanel och 2 tsk mald kardemumma.
Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, stött kardemumma och ägg i smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Finfördela jästen i degbunken och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. (Hellre lite kletig än för stabbig) Låt jäsa i ca 45 minuter.Ta upp degen och arbeta den smidig, dela i två delar och kavla ut till en rektangulär kaka. Bred på smör och strö över äppletärningarna och socker/kanel blandningen. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i ca 18 bitar och ställ med snittytan ned i bullformar eller på bakpappersklädd plåt. Jäs i ca 40 minuter. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i 250 grader ca 8 minuter.

PS. Ni glömmer väl inte tävlingen? Ni kan vinna en jättesnygg ketchup pump från Cult Design. Tävla här och titta in hos Fröken Fräken.

Print Friendly, PDF & Email

4 svar på ”Äpplebullar.

  1. jodå, mauritz finns kvar! 🙂 hamnar själv ofta på da matteo i stället när det gäller fika 🙂

    låter ju superfräscht med äpplen i bullarna, får skriva upp det på ”att-baka-listan” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *