Chokladlakritskola.


Chokladlakritskola med flingsalt

Såg denna underbara chokladlakritskola på fina bloggen Mumsfillibaba och var bara tvungen att testa och den var verkligen lika god som jag trodde. Skulle nog kunna tänka mig lite extra turkisk peppar för min del men det är lite av en smaksak. De små saltkornen på toppen gör verkligen en stor skillnad. Enligt Mumsfillibaba Sofi ska dessutom passa väldigt bra ihop med ett glas Amarone så det får jag nog testa till helgen. Ska även göra lite chokladtryfflar med resten av min turkiska peppar, men det blir en annan gång.
Idag är min lilla gumma äntligen tillbaka till skolan igen men hon ringde precis och ville att jag skulle komma in med medicin så det är nog inte så jättebra, stackaren det har varit en tuff vecka! Nu ska här svängas ihop en pepparkaksdeg till helgens bak och så måste glögg essensen sättas på ”lagring”. IKEA säljer ju tyvärr bara saftglögg så den ”riktiga” gör jag själv och måste säga att jag tycker den slår Blossas 😉 recept kommer.

Chokladlakritskola med flingsalt

3/4 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt att strö på

Krossa den turkiska pepparen fint i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellkrosset i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock tills termometern visar 117-120 grader, eller gör kulprovet. Rör om då och då.
Klä undertiden en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. När smeten är klar rör du ned smöret (det glömde jag men det blev bra ändå) och häll smeten i formen. Ställ kallt att stelna.
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna något. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller bakplåtspapper. Strö över havssalt på toppen av varje kola innan chokladen stelnat.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Chokladlakritskola.

  1. Erika, anki & Håkan; de var jättegoda så jag kan varmt rekommendera dem! får nog bli en omgång till att ge bort för jag har redan lovat bort en burk ;).

  2. Roligt att du tipsade mig om just denna kola, det är visst den som jag har planerat att göra! Svårt att stå emot någonting som verkar vara så uppskattat 😉

  3. Pingback: Förkläde i julklapp?? och kola på spisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *