Dammsugare och arraksbollar.

Dammsugare och arraksbollar

Ja, som sagt blir det mest chokladbollar och köttbullar i Kaksmulans kök denna vecka. Det har av olika skäl inte blivit så mycket annat spännande varken lagat eller bakat så därför tänkte jag bjuda på en liten favorit i repris. När jag ändå var inne på avdelningen chokladbollar blev jag nämligen väldigt sugen på dammsugare och arraksbollar. Kanske något att göra nu till påsk, varför inte göra gula varianter smaksatta med lite citruslikör som omväxling.   
Varför dammsugare kallas för dammsugare är ju inte så svårt att förstå om man någon gång har sett en gammaldags variant av dammsugare. Häromdagen fick jag däremot mail från en läsare som undrade om jag visste var namnet Budapest tårta kommer ifrån. Jag har alltid trott att det varit ett bakverk från just Budapest men enligt hans ungerska grannar är är detta inte alls något bekant ungerskt bakverk. Någon som kan bringa klarhet i detta?? Nästa vecka ska jag ha en liten träff för ett gäng glada SWEor som ska få göra lite olika sorters påskgodis här hos mig. Är det någon som har något smaskigt recept som ni tycker vi ska testa? Nu ska jag gå och mumsa i mig en chokladboll. Ha det gott!!  

Dammsugare och arraksbollar

100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Drygt 4dl kaksmulor (från sockerkaka eller likn.)
1 dl havregryn (gärna körda lite lätt i mixer)
1 msk punch (eller arraksessens) eller efter er smak
150 g marsipan
150g mörk choklad
Ev. chokladströssel
Kör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, kakao, kaksmulor och havregryn och rör till en jämn smet/deg smaka av med punch eller arrak.Rulla till ca. 1,5cm tjocka längder. Låt stå i kylen en stund för att stelna Lite. Kavla ut marsipanen (använd lite florsocker så den inte fastnar. Rulla in kakrullarna i marsipanen och skär  i ca 4cm långa bitar. Smält chokladen och doppa ändarna i choklad. Låt stelna i kylskåp.
Jag använde samma smet till att rulla bollar som jag rullade i chokladströssel och la i miniformar. Ev kan man även doppa bollarna i smält choklad först..
Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Dammsugare och arraksbollar.

 1. Gillar både dammsugare och arraksbollar, men har aldrig gjort det själv. Kanske man skulle testa. 🙂 Måste även passa på att berömma dig för dina fina Carlsbergs cupcakes, jättefina! Trevlig helg!

 2. Tydligen finns det ingen förklaring till varför det heter Budapestrulle, ingen officiell i alla fall (enligt google). Har också alltid trott att det var eftersom den kommer från Budapest, men nej då… Hur som haver så styr vi snart stegen dit så vi kan ju ta och kolla för säkerhets skull, kanske ta och fråga någon Budapestian om vad dom tror:)
  Låter så gott med chokladbullar och damsugare, kan ju bero på att det hålls strikt diet i vårt kök, sommarkläderna satt mer än lovligt tight:(

 3. Linda; Då är det dags igen, hemgjorda är så goda och med gul marsipan blir de perfekta till påsk.
  Frida; Testa, som sagt de är riktigt smaskiga, tack! & Glad Påsk på dig!
  Erika; mm inte dumt alls 😉
  Jessica, nej det är ju problemet ;D
  Anki & Håkan; Haha jag litar på att ni hittar en Budapstian att fråga ;). Lova bara att ni lämnar dieten hemma på semestern. Så mycket gott att äta (och dricka) i Budapest. Ni får ju bara inte missa Café Gerbeaud, så mycket läckerheter (vem vet kanske till och med en liten Budapest rulle.. Ha det underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *