Mumsiga äpplemuffins.

Från ax till limpa

Ja Skåne har som sagt inte visat sig från sin bästa sida sedan vi flyttade hit i juli. Kanske är vårt fel, förlåt…. Men nu känns det verkligen som om hösten har kommit på riktigt.  Det är bara att plocka fram tjocktröjorna och lägga undan shortsen (eller kanske, kanske, kommer värmen tillbaka och bjuder på lite fint sensommarväder). Vi har köpt ett hus som verkligen ligger på landet, fast samtidigt väldigt nära stan. Igår fick vi ännu ett bevis på att sommaren är slut när bonden kom med skördetröskan. Uttrycket från ax till limpa kändes plötsligt väldigt aktuellt då jag stod och bakade när han nästan körde in i trädgården.
Något positivt med hösten förutom mustiga grytor och levande ljus, ja det finns ju faktiskt en hel del höstmys men just nu så tänkte jag på äpplen. Härliga svenska äpplen av olika slag, goda att äta som de är och fantastiska i bakverk och desserter. Idag bakade jag några riktigt mumsiga äpplemuffins, med havregryn i smeten känns de lite mer matiga än vanliga och kanske lite, lite nyttigare.

 

Äpplemuffins

Mumsiga äpplemuffins

100 g smör
2 ägg
1 dl råsocker strö
1 dl strösocker
2 dl mjöl
2 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk kardemumma
1 1/2 dl vaniljyoghurt (eller mjölk, fil eller likn.)
2-3 äpplen skalade och tärnade blandade med 1 tsk kanel och 1 tsk soocker

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i äggblandningen tillsammans med smöret och yoghurten. Rör ned äppletärningarna och klicka ut i muffinsformar (ca 12st). Grädda i 200 grader i ca 25. Mums

Print Friendly, PDF & Email

2 svar på ”Mumsiga äpplemuffins.

  1. det både låter och ser så gott ut att tom. jag blev sugen på att baka dina muffins (jag som avskyr att baka). jag är glad att få dina recept igen och ser fram emot många goda middagar.
    Tack!
    lise

  2. Oj, det ser härligt ut. Men jag kan tänka att det är en stor omställning med det mesta i livet. Vaniljyoghurt i muffins? Skulle jag aldrig kommit på, men det kan ju bara bli gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *