Rödbetor


Min goda vän Anette var snabb på Kaksmulans facebook sida med att efterlysa recept på rödbetor, så här kommer lite tips på vad man kan göra med dessa godsaker.

Jättegod sallad med rödbetor.  Bottna ett stort fat med små fina blandade salladsblad, lägg på kokta och avsvalnade rödbetsklyftor, smula över rikligt med getost och toppa med  rostade pinjenötter och smulad parma eller serano skinka som du rostat i ugnen tills de torkat och fått lite färg. Ringla över en god vinägrett med honung och lite balsamico sirap, galet gott!

Kokta rödbetor som serveras varma med en liten smörklick bara precis som de är eller tillsammans med lite sallad, god skinka och fetaost så blir det en god lunch.

Rotsaker i ugn: Klyfta väl borstade färska rödbetor, potatis, morötter, rotselleri, palsternacka eller vad du gillar bäst i rotfruktsväg. Rosta i ugnen med lite olivolja på ca 225 grader i ca 25 minuter. ( lägg gärna rödbetorna lite för sig annars färgar de av sig på de övriga rotsakerna) Krydda med lite flingsalt och färska örtkryddor och servera till en god grillad köttbit. Jättegott med en feta eller getost sås till; blanda smulad feta eller getost med cream fraishe eller matlagningsyoghurt, pressa i en vitlöksklyfta och smaksätt med en gnutta honung, salt och peppar.

Kokta  rödbetor smakar också ljuvligt gott till fisk, kanske tillsammans med en bit stekt torsk, smält smör, lite riven pepparot och lite kapris.

Man kan ju även använda rödbetor när man bakar i både bröd och kakor men det har jag aldrig testat så det får bli ett kommande projekt. Nu står det bullar på jäsning så snart kommer det nybakta bullar hos Kaksmulan. Recept hittar ni här.

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Rödbetor

 1. Men alltså… varför har vi missat din comeback så totalt? Det är ju bara inte klokt, vi tycker vi var så flitiga med att kolla in då och då! Men nu har vi läst på oss om hur ni har det sen ni kom tillbaka till Skånelivet, så härligt ni verkar bo. Skönt att allt rullar på också och att ni kommer in i vanliga rutiner även är. Kan tänka att det var en stor omställning, speciellt för barnen…

  Ha det nu så fortsatt gott, så kikar vi titt som tätt från o med nu:)
  Kram,
  Mårtenssons

 2. Mårtenssons; Ja men alltså…ja jag har väl smugit tillbaka in i bloggvärlden ;). Kul att ni hittat tillbaka. Jag följer alla era härliga inlägg men har jätteproblem med att kommentera. Tror det mest beror på min uppkoppling som går upp och ned men såg att andra också haft problem. Har lagt ned försöken att kommentera under en tid men ska försöka få det att funka igen. Men jag följer er alltid och njuter av alla fantastiska recept och mysiga inlägg.
  Kram på er

 3. Det verkar som en hel del har problem med att kommentera… får kanske snart ta tag i det och kolla med bloggspot varför det är så. Annars kanske det är tid att flytta till en annan adress, vet att flera har gjort det, men det verkar ganska jobbigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *