Semester, gåsamiddag och fars dag.

Nu är det nästan en vecka sedan vi kom hem från en härlig semester i Förenade Arab Emiraten. Det var härligt med sol och värme och ett lite kul och annorlunda land att åka till. Maten var god men några bilder från buffén blev det tyvärr inte. Dubai var en riktigt häftig stad där allt ska vara störst, högst och bäst. Ska se om jag kan lägga in lite bilder så småningom.
I helgen var då dags för oss nyblivna skåningar att ha vår första riktiga gåsamiddag. Svartsoppan blev snabbt bortröstad av alla så det fick bli en god svampsoppa istället.

Svampsoppa

 Gåsen serverades med brysselkål, rödkål, äpplen, katrinplommon och svartvinbärsgelé. Den smakade verkligen gott men jag tycker nog kalkon vinner i längeden, gåsen var lite torrare och segare i köttet. (kanske gåsamatörens fel?). Använde mig att detta recept från Tasteline. Givetvis blev det en skånsk äpplekaka till dessert men på någon konstigt sätt försvann den innan kameran kom fram. Får helt enkelt bli en repris inom kort så ni kan få både bild och recept. 

Gåsamiddag

 I söndags bjöds det på en härligt chokladtårta till Fars dag. Våra gäster tyckte de skulle komma hit på fars dag varje år om de kunde få sådan tårta serverad ;). Recept hittar ni nedan.

Chokladtårta

Som jag redan nämnt så har jag ett litet projekt på G som jag ska berätta mer om inom kort men det gör också att det inte blir så mycket tid för bloggande. I eftermiddag ska jag i alla fall bort på fika och då måste jag givetvis baka något litet att ta med så jag återkommer.
Tills dess ha en härlig höstvecka!

Chokladtårta

ca 12 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1-2 msk päroncognac eller mörk rom
200 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Servera med vispad grädde.

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Semester, gåsamiddag och fars dag.

  1. Mmm… Vilket god meny! Allt låter ruggigt gott.
    Och gud så spännande at få se vad du har på gång!
    Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *