Apelsinkaka på äggulor.

Äggulekaka med apelsin

Härom dagen bakade jag något med många äggvitor i, vad det var får ni se i ett annat inlägg. Jag fick ju i alla fall en del äggulor över och var lite sugen på att testa att baka en kaka på nästan enbart gulor. Tror det var ungefär en halv vita med som inte gått åt. Skillnaden på den och en vanlig kaka? Ja det tog mycket längre tid i ugnen, vilket jag inte vet säkert om det berodde på äggulorna. Kakan blir lite mera kompakt men inte desto mindre väldigt god. Passar inte om man vill ha en vanlig luftig sockerkaka men tex en chokladkaka blir säkert god så här, men jag smaksatte alltså med apelsin och ”bröade” formen med kokos som blir jättegott till både apelsin och chokladkakor. Nu står det en chiligryta och puttrar på spisen, smakar den lika gott som den doftar så kommer receptet inom kort. Om inte så arkiveras det i det runda arkivet tillsammans med andra mindre lyckande experiment.

Äggulekaka med apelsin

4 äggulor + lite äggvita som fick följa med
2 dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Smör och kokos till formen
saft och rivet skal från en apelsin (eller en halv om de är lika jättestora som mina var)
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ned mjölken. Rör ned i äggsmeten, tillsätt de torra ingredienserna och apelsinskal och saft. Rör till en slät smet. Häll i en smord och ”kokosad” form och grädda i175 grader i ca 50 minuter. Fast testa gärna innan för jag tyckte den tog väldigt lång tid på sig.
 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 svar på ”Apelsinkaka på äggulor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *