Chili con carne

Chili con carne


Jodå gårdagens experiment blev lyckat, riktigt jättegott faktiskt. Ett bra alternativ till fredags tacosen, fast det krävs ju lite mer tid. Å andra sidan så sköter sig grytan själv på spisen medan man jagar in dammråttorna i hörnen, putsar till lite lätt på ytan, häller upp fredagsvinet och sätter sig i favoritfåtöljen och sniffar på dofterna som sprider sig från köket. Vill man vara lite ”wild and crazy” är det bara att dra på sig cowboy bootsen och hatten och sätta på hästjazzen och svänga loss. För visst känns det lite cowboy och vita bönor i burk över lägerelden med en chili con carne, eller kanske inte… Äsch ta ett glas vin och dofta på istället 😉 Ha nu en härlig helg alla, ,med eller utan lördags mello ;).

 Chili con carne

700 g högrev skuren i tärningar
½ pkt bacon
1 rödlök eller gul hackad
1 vitlök ”solo” eller ca 4 vitlöksklyftor
Smör och olja
Chili pulver, chiliflakes, spiskummin, koriander, timjan, oregano, salt och peppar och lite socker
1 rågad tsk kakao
2 msk kalvfond
2 dl röd vin
1 dl krossade tomater + 1 dl salsa alt 2 dl krossade tomater och lite extra kryddning
1 msk rökig bbq sås
gärna lite chipotle pasta efter smak
Bönor röda, vita eller svarta
Stek upp köttet i smör och olja så det får lite färg, tillsätt bacon, lök och vitlök och låt det fräsa med en stund. Krydda. Tillsätt övriga ingredienser utom bönorna och låt grytan koka på svag värme i minst 1 1/2 timma helst 2. Tillsätt bönorna och låt dem koka med en liten stund.
Servera med gräddfil, riven ost, sallad, avokado och varma tortillas

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Chili con carne

  1. Så gott! Chili con carne eller bara bönchili är perfekt mat i vinterkylan och ett bra helgprojekt. Barnen blir säkert jätteglada om vi förflyttar oss till vilda western.

  2. Pingback: Rena rama vilda västern, chili con carne.

  3. Pingback: Fisksoppa och panacotta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *