Chokladtårta

 

Chokladmousse tårta

I lördags hade vi ju kalas för min son  som fyllde tonåring. Han har ju ärvt sin mors smak på god mat så dagens middagsbeställning var inget att förhandla om. Det blev getost toast med honung och pinjenötter på salladsbädd med balsamico sirap till förrätt. Till varmrätt var det ju grillat som gällde tillsammans med hemmagjord bea och klyftpotatisar. Några bilder blev det inte på detta men så här såg det ut när köttbitarna vaktades av svågern som fick äran att hålla i grilltången denna gång. (han extraknäckte som modell för förklädet Denim i webshoppen samtidigt ;)).

Desserten då, ja det är då chokladtårtan kommer in i bilden. Mycket choklad var det beställt, gärna både vit och mörk så det blev en chokladmoussetårta med vit och mörk chokladmousse, mycket god kan jag lova!!!

Chokladmoussetårta

Botten:
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Mörk chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka fem minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse: Båda mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet. Lyft upp gelatinbladet utan att krama ur det och smält det innan du tillsätter dem till chokladgrädden. Vänd ner den vispade grädden. Sätt fast ett bakplåtspapper runt formen med tårtbotten i botten och fyll på ett mousselager åt gången. Sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst två timmar. Garnera med riven choklad och valfri chokladgarnering.
Receptet kommer från Allt om mat, med en del förändringar.

En vecka fram över har jag fina påskerbjudanden på Kaksmulan webshops facebook sida. Om du inte redan Gillar så passa på att gör det så du inte missar ett bra erbjudande. Just nu 20% rabatt på hela Denim serien. Perfekta som påskpresenter eller till alla grillkockar.

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Chokladtårta

  1. Ojojoj, vilken meny det var beställt, så härligt att matintresset går i arv!
    Tårtan går verkligen inte av för hackor, mycket choklad låter väldigt gott:)

  2. Alltså… dina bakverk. OMG! Vilken tårta. Ja, resten av menyn också för den delen.
    Snygg modell fick du också tag på. Det är snyggt med denimserien på män, helt klart.
    Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *