Mammas äpplekaka

 

Mammas äpplekaka

Min mamma gjorde världens godaste äpplekaka. Nu när inte mamma kan baka längre så får jag ta över och faktiskt, den smakar precis lika gott som alltid. Det som gör denna äpplekaka speciell är glasyren med smak av bittermandel. Den ger tårtan en liten mazarinkänsla både smak och konsistens mässigt. Jättegod är den och smakar faktiskt extra bra när den fått stå till sig någon dag. Receptet var faktiskt det första jag la in här på Kaksmulan, då i form av muffins men den är värd ett nytt inlägg. Testa!

Mamma Lilly’s äpplekaka

1 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
150 g smält smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1-2 skalade äpplen i klyftor
Glasyr; 2 dl florsocker, vatten och bittermandelarom (svårt att ange hur mycket men droppa i försiktigt och smaka er fram o. Ev lite rostad hackad mandel
Vispa ihop ägg och socker och rör ned resterande ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form.
Lägg på äppleklyftorna. Grädda i 200 grader i ca. 45 minuter.
Låt svalna. Gör glasyren och smaka av med bittermandelolja. Bred över kakan och strö eventuellt över hackad mandel

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Mammas äpplekaka

  1. Amy; Ja den är jättegod, speciellt dagen efter när glasyren sjunkit in lite, mums. Har en liten grön bok med alla mina samlade bakrecept från mamma och andra nära och kära.

  2. Oavsett vad det är (nästan) så smakar väl inget så gott som när det var mamma som gjorde det… Äppelkaka som smakar mazarin låter som en vinnare i vår smak.

    Och cheescaken i ett av de tidigare inläggen… herrejisses så god den låter! I efterrättsmappen hamnade den direkt nu när vi uppdaterade oss lite hos dej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *