Det blev paj…

Ja, nu trodde ni allt att mitt nationaldagsfirande blev paj men så var det inte alls. Vi hade en jättetrevlig dag, även om vi inte firade så där direkt, Vi hade i alla fall en svensk flagga på bordet och spelade både Du gamla du fria och Kungssången. Solen sken faktiskt nästan hela dagen och även om jag gärna skulle sett att det var så där en 10 grader varmare så klagar jag inte, det var en fin dag! Middagen fick bli lite lätt och enkel och det är där pajen kommer in i bilden. En getostpaj med aprikoser och en räkpaj som fått smak av lite dillpesto rester. Till det åt vi en god sallad och lite charkuterier. Gott, fräscht och lättfixat.

Getostpaj

Pajdeg:
3 dl mjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 200 g smulad chevreost
lite riven ost efter smak och vad man har hemma.
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl cream fraishe
4 strimlade torkade aprikoser
salt och peppar
Kör mjöl och smör i matberedaren till en grynig deg. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda ca 10-12 minuter på 225 grader. Sänk värmen till 200 grader. Lägg osten i pajformen. Vispa ihop ägg och gräddmjölk med lite salt och peppar och blanda i aprikosstrimlorna. Häll blandningen över osten. Grädda pajen i cirka 25 minuter tills fyllningen stannat. Låt pajen svalna lite innan du serverar den.

Räkpaj.

Samma pajdeg och äggstanning som ovan. Bytte ut getost och aprikoser mot 200g skalade räkor som blandades med ungefär en halv deciliter av dillpeston som fanns kvar. Tog i ett par dl riven ost, gärna västerbotten. Tillagas likadat som ostpajen.

Salladen bestod denna gång av blandad plocksallad, lite klyftade olikfärgade tomater, tärnad vattenmelon, gurka, färsk lök, kalamata oliver och fetaost. Lite citronolja och balsamicosirap blev pricken över i.

Idag har jag varit med min dotter i skolan. Kan säga att skollunchen var inte den  trevligaste delen av dagen ;(. Jag brukar säga när barnen klagar att, så illa kan det väl inte vara. Hmm ja jag kansk inte ska säga så mycket i fortsättningen… Men de får ju i alla fall lunch och dagens rätt kanske inte var den bästa de serverar direkt (hoppas jag). Tur att vi hade pajrester att ta till som mellanmål när vi kom hem. Ikväll har vi lekt Lady och Lufsen men det får ni veta mer om imorgon.

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Det blev paj…

 1. Inget dåligt firande minsann, vi glömde alldeles bort flaggan vi har, den kunde ju prytt bordet…
  Pajen låter riktigt smarrig, getost – oh yes!

  Väldigt nyfikna blir vi, Lady och Lufsen det låter väldigt intressant!

 2. Paj är gott men inte tycker jag det är lättfixat inte… Hatar att mecka med degen och ”trycka ut den”. Men det där är nog olika för alla, för dig inga problem – det ser jag ju 🙂

  Var det möjligen köttbullar som slank ner och en och annan puss blev det också kanske 😉

 3. Getostpaj är så gott. Gjorde det för ett tag sedan för allra första gången, blev mumma! Härliga sallader på bilden, ser fräscha och goda ut. Det blev inget flaggviftande här… nästa år!

 4. Anki och Håkan; Flaggandet sitter i sedan man var utlands svensk, man är aldrig så svensk som då. Getost paj är supergott!
  Lotta; Jag gjorde iordning pajdegen i förväg och ställde in i kylen. Håller med om att det är lite meck att få till degen bra men om man gör det i förväg och inte står och svär i sista stund så funkar det (talar av erfarenhet som du förstår). Ja du köttbullar och pussar, kankse det kankse ;).
  Amy; Visst är det gott med getostpaj, testa gärna med aprikoser i det är supergott!

 5. Getostpaj… Mmmmmm… Det vattnas i munnen på mig! (Jag erkänner att det är ett tag sedan jag åt… Det är vid den här tiden det kan vara lite skadligt att titta på matbloggar) 😉 Och med aprikoser i! Vad spännande 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *