Lax, lax och mera lax.

Igår tillbringade vi dagen med att gå på Malmö museum med några vänner. Det var riktigt trevligt för både stora och de lite mindre (ja de är ju ganska stora nu, de små). Hade hoppats på att hinna handla lite i Fiskehoddorna utanför marinmuséet men de stängde redan kl. 13:00 så det får bli en annan gång. Nu ville vi ändå ha fisk och då fick det bli räddningen i frysdisken, laxfilé. Lax är helt klart den fisk som lagas oftast här hemma och även om det kan kännas lite tjatigt i längden är den ju väldigt tacksam att variera och gillas av hela familjen. Ofta serverar vi den med lite asiatiska tillbehör som terriyakisås och nudlar. I sommar har vi ett par gånger grillat en hel laxsida och serverat underbar dillpesto till, jättegott. Dillpeston har jag serverat till tonfisk på ett par recept tidigare men den är värd att nämnas igen! Just igår hade jag ingen dill hemma men väl en perfekt mogen avakado så det fick bli en mild och ljusgrön sås till den stekta laxen som serverades med potatis, sockerärtor och underbara små morötter direkt från lilla köksträdgården. Så här mina vänner kommer tips på två goda såser till laxen eller någon annan god firre.

Avakado och gräslökssås

Mosa en mogen avakado, vispa ihop med 2 dl cream fraishe, klipp i rikligt med gräslök. Smaksätt med salt och peppar och rivet citronskal.
Vill man ha lite mera ”klös” i såsen så rekommenderar jag en vitlöksklyfta och lite chili.

Dillpesto

1 knippe dill
2 dl västerbottenost
3/4-1dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
salt och peppar
Kör alla ingredienser i en mixer till en slät röra.
Jättegott att blanda med kokt eller stekt potatis eller som en liten röra till en bit bröd. Ja gott till det mesta faktiskt om jag ska vara ärlig.

Imorgon ska vi ha byafest i den lilla byn vi bor i och den ska avslutas med att vi återupptar en gammal tradition här, nämligen helstekt gris. Ska bli spännande att smaka för det blir faktiskt premiär för min del.

Ha en härlig helg alla och hoppas att solen kommer skina på oss!!

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Lax, lax och mera lax.

  1. Hej,

    Ja du, samma sak hemma hos oss. Lax är favoriten, och något alla i familjen äter. Finns så många olika sätt att tillreda den och olika smarriga tillbehör, så ingen risk att tröttna på lax.

    Dina såser lät supergoda, får jag komma ihåg till nästa laxmiddag.

    Kram Malin

  2. Visst är lax en väldigt bra råvara att ha på lut hemma i frysen, man kan verkligen variera den i evighet. Avokadosåsen ska testas här, nu när vår kyl bjuder på plats…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *