Foccacia med oströra medan köttet grillas.

 

I fredags skulle vi ha en grillad köttbit till middag hade vi bestämt men redan på seneftermiddagen började jag bli hungrig och grymt sugen på nybakt bröd. Som tur var hade jag jäst i kylen så det blev till att svänga ihop ett foccacia bröd. I vanliga fall tycker jag det är gott att toppa det med lite oliver eller fetaost eller något men det röstades ned av övriga så det blev bara lite olivolja, flingsalt och färska örter. Serverade det ljumma brödet med en god oströra (så mycket godare att göra egen), lite serrano skinka och så lite oliver till mig. Mums vad gott! Detta passar också perfekt att servera till kräftorna om ni har en liten kräftskiva på gång.
Som tur var sparade vi lite plats till den goda helgrillade entrecoten med osttoppade bakpotatis halvor och kantarellsås. Lite gott vin i glaset till det så kunde inte fredagskvällen bli mycket bättre.

Foccacia

1 pkt Jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl god olivolja
3 msk honung
1 msk flingsalt
12-14 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Rör ut den färska jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke, tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på baakpappersklädda plåtar. Platta ut degarna med mjölade händer tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt och tryck dit önskad smaksättning. Grädda brödet i 220 grader, varmluft eller 250 grader i vanlig ugn i ca 10-15 min.

Oströra

1 paket naturell cream cheese typ philadelphia
1-2 vitlöksklyftor
en knippa blandade örter jag tog basilika, persilja, rosmarin och timjan
flingsalt och lite chiliflakes

Mixa osten med vitlök och örter till en slät röra, smaksätt med salt och chili

 

Print Friendly, PDF & Email

7 svar på ”Foccacia med oströra medan köttet grillas.

  1. Jag tänkte baka foccacia till ett litet kalas på lördag och har funderat lite vilket recept jag skulle använda. Nu vet jag 😉

  2. Foccacia har jag velat göra så lääänge men det har aldrig blivit av hittills. Skönt med ännu spark i rumpan 🙂 Ser så läckert ut att peta hål i degen, fylla med det man känner för och sedan på med en massa olivolja och flingsalt. Jag fortsätter vilja 🙂

  3. Nybakat foccacia är underbart gott!!. också med olivolja och flingsalt. Hemma hos mig är inte heller oliver så där jättepopulär. Det är bara jag som älskar det. Osröran ser ju supergod och ut. Och så enkel att göra själv. Det måste jag också prova.

  4. Foccacia är perfekt bröd till både grillat och på bufféer. Sååå gott! Jag bakded det till vår buffé i fredags, men inte hunnit lägga upp det ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *