En riktigt god köttfärspaj.

Ja nu var det ett tag sedan… Äntligen tror jag att bloggen ska fungera som vanligt igen. Det var mitt webhotell som hade problem och när man väl kunde komma in på sidan igen så gick det i ”read only” så det gick inte att varken kommentera eller för mig att publicera inlägg. Ja så kan det bli, men nu är jag ”back in business” igen. Men hojta gärna till om ni upptäcker något som inte fungerar som det ska.
I fredags gjorde jag en grymt god köttfärspaj. Men jag ska på intet sätt ta åt mig äran för den för det är bästa Remsan som bjudit på den i sin bistro och hon i sin tur har hittat receptet i Mat Tinas bok; Jättegott Tina. En riktig höjdare och det roligaste av allt var att Hanna åt med god aptit och tyckte den var jättegod trots att hon annars ratar allt med lök och svamp ;). Den lilla ändringen jag gjort till receptet var att jag la till lite smulad grönmögelost i smeten.

Kantarell- och köttfärspaj, 1 stor paj/6 pers.
Pajskal:
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
50 g smör, rumstempererat
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 g blandfärs (skulle kunna tänka mig
2 gula lökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, krossade
2 dl förvällda kantareller
salt och peppar
4 dl crème fraiche
4 msk majonäs
3 dl riven ost
1 dl smulan grönmögelost
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop dem till en smidig deg. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och klä in en stor pajform med degen. Häll lite olja i en stekpanna och lägg ner löken, vitlöken och svampen.
Låt det hela få lite färg och putta sedan upp det mot kanterna av pannan för att få plats med att steka köttfärsen. Blanda runt den brynta köttfärsen med svamp- och lökblandningen och smaksätt med salt och peppar. Lägg ner blandningen i det obakade pajskalet.
Blanda crème fraiche och majonäs i en skål. Bred blandningen över köttfärsfyllningen och toppa med osten. Baka pajen i ugnen i 20-30 minuter. Servera med en sallad.

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”En riktigt god köttfärspaj.

 1. Din förändring av receptet tycker vi låter väldigt god, men så är vi ju också tossiga i ädelost (ja nästan all ost faktiskt).
  Kanon när barnen också gillar, bonus på det.

  Så skönt att din blogg är återställd, man saknar ju sina vänner i nätet!

  Kramar.

 2. Oj, vad gott! Vilken rolig kombo med färs, kantareller och ädelost. Paj gör jag alldeles för sällan. Misslyckas så lätt med skalet men det är bara på’t igen 🙂

  Skönt att saker och ting funkar som de ska igen!

  Kram

 3. Åh, den här pajen har jag också bokmärkt! Men tyvärr har jag inte kommit så långt att jag provat den ännu :=)

  Hoppas att ni får en fin helg!

 4. Jag blir helt nervös så fort bloggen strular. Livrädd att allt ska försvinna. När Blogger hade problem för något år sedan blev jag av med inlägg som aldrig kom tillbaka.
  Pajen gillade vi också skarpt. Med ädelost låter dessutom ännu bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *