En värmande linssoppa en kylig höstdag.

Inspirerad av en god linsgryta från bästa Mårtenssons kök som i sin tur hämtat inspiration från vår guru vad gäller indisk mat Amy´s piece of cake. Soppa är verkligen höst och vintermat. Mustiga och kryddiga får de gärna vara och sedan kan man variera i det oändliga. Resten av familjen är inte lika förtjusta om det inte handlar om kantarellsoppa. Men inte gör det mig något det betyder bara att det blir mera till mig ;), nej skämt åsido så brukar det allt som oftast bli soppa till lunch för mig. Det är ju dessutom en maträtt som oftast funkar bra att laga mycket av och stoppa i frysen för att värma upp snabbt en annan dag. Just linssoppa är något som jag gärna äter ute på lunch men inte har lagat själv. Men när nu slumpen gjorde så att jag köpte hem en påse röda linser samma dag som Mårtenssons bjöd på linsgryta då var ju valet enkelt och som vanligt körde jag lite enligt principen, man tager vad man haver.

Linssoppa

1 hackad charlottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör eller olja
1 1/2 dl röda linser
1 1/2 msk kyckling eller grönsaksfond
7 dl vatten
1 dl krossade tomater
1/3 blomkålshuvud delad i småbuketter
färsk eller torkad chili efter smak
salt, garam masala och spiskummin
Halloumi eller fetaost
Mjukstek lök och vitlök i smör eller olja. Blanda ned övriga ingredienser och smaksätt med kryddorna efter smak, var inte rädd för att ta i ganska mycket av garam masalan. Låt soppan småkoka i 10-15 minuter, smaka av med ytterligare kryddor. Servera med lite tärnad halloumi eller fetaost och strö gärna över lite hackad persilja eller koriander.

Print Friendly, PDF & Email

4 svar på ”En värmande linssoppa en kylig höstdag.

  1. Se där ja, det gick ju jättebra att göra soppa på grytan! Så gott det låter att slänga i lite ost i den.
    Tack och bock för länkningen.

    Kramar till dej.

  2. Åh, vad det dyker upp en massa smarrigasopprecept överallt! Tror minsann att hösten har gjort sig hemmastadd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *