Goda julkakor.

Nej, jag skrämde inte slag på familjen med att lussa för dem i morse, lite hänsyn får man ju ta ;). Istället blev det som vanligt mys i TV soffan med tomtegröt, skinkmacka och lussebulle. Det är en riktigt vacker luciadag här ute på Skåneåkern, solen skiner på snötäckta åkrar och idag har vi inte bara haft fasanerna på besök utan även en stor räv. Jag smög runt som en räv här själv med kameran i högsta hugg men de försvann snabbare än kakorna i burken när jag öppnade dörren. De kanske lockades hit av doften av nybakat för idag har jag bakat lite kakor att ta med hem till min mamma till helgen. Hon fick välja själv vad hon ville ha och valet föll på ett par av mina favoritkakor dinglekakor och hallongrottor. Dinglekakor har jag bakat många gånger här på bloggen och lite olika varianger hittar ni här och här. Denna gång var jag ju bara tvungen att testa något nytt utöver den klassiska kanelvarianten. Det blev en riktigt julig kaka med smak av saffran och apelsin, gott, gott! Har ni inte testat dessa kakor innan så måste ni verkligen göra det, de är så spröda och goda. Hallongrottorna bakade jag denna gång efter ett recept av Johan Söderberg och ni hittar det här på recept.nu. Nu står här bröd på jäsning som syrran ska få och ha som doppebröd, de kör nämligen med dopp i grytan och då ska det vara med hembakt bröd. Det blev ett litet bröd till oss att äta senare idag också, det finns ju nästan inget som går upp emot helt nybakt bröd. Ha en fin fortsättning på Lucia!

Dinglekakor med variation

ca. 70 kakor
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
5 dl mjöl
2 tsk bikarbonat (alternativt 4 tsk bakpulver)
1 ägg
Smaksättning till halva satsen.
1; 2 tsk kanel och 1 ½ dl russin
2; 1/2 kuvert saffran, rivet skal från 1/2-1 apelsin och 1 1/2 dl russin.
Rör ihop alla ingredienser till en fast deg. Dela i två delar och blanda in valfri smaksättning. Rulla till små bollar och lägg ut dem glest på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Låt svalna något och lyft sedan över på galler för att kallna helt.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Goda julkakor.

  1. Nej, det är absolut något speciellt gott med nybakat bröd, gott och så ger det en sån där trygg känsla på nåt vis.

    Så fint det ser ut på bilden, härligt med djurlivet utanför knuten. Kanske vi ska ta med oss bössa när vi dyker upp? 🙂

  2. Vilken vacker vinterbild på kakorna. Hallongrottor kallar Lowe för snällkakor sedan de läst böckerna om Fru Skräck när han gick på dagis. Lite svårt att motivera begränsat ätande av kakorna om det är så att man blir snäll av att äta dem 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *