Citron och vallmofrökakor.

Citron och vallmofrökakor

För ett tag sedan bakade jag ett par varianter på Dinglekakor. Då hade jag en annan smaksättning i bakhuvudet men inte alla ingredienserna hemma. När jag väl hade köpt hem mina vallmofrön glömde jag alldeles av dem men så i dag poppade de upp i minnet. Smaksättnigen var alltså citron och vallmofrön och det blev verkligen en jättegod variant! Hade funderat på att strö på lite pinjenötter ovanpå men denna gång var det de som saknades i skafferiet. Skafferiet ja, vilket skafferi?? Det är verkligen något jag saknar från ”vårt” hus i Kanada. Ett stort riktigt skafferi, det ska jag ha i mitt nästa hus men nu får jag hålla tillgodo med ett par stora rymliga ”skafferilådor”. En annan sak jag saknar är min stooora ugn och stora plåtar. Det gick ju så mycket snabbare att baka när man kunde få in en nästan dubbelt så stor plåt eller två muffinsformar bredvid varann.. Nåja nu är ju Nordamerika känt för att allt ska vara stort ;).
Bara en vecka kvar till första Advent och nu kunde jag inte hålla mig längre. Saffransdeg står på jäsning, inte till lussebullar men lite goda saffransbullar till första Advent ska det bli. Recept kommer.
Önskar er alla en riktigt fin helg!

Dinglekakor med variation

ca. 35 kakor
130 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat (alternativt 4 tsk bakpulver)
1/2 ägg
3 tsk vallmofrön
finrivet skal från en väl tvättad citron
Rör ihop alla ingredienser till en fast deg. Rulla till små bollar och lägg ut på bakpappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna lite på plåten och lyft sedan över på galler för att kallna helt. Vill man göra dem lite extra juliga så tror jag att saffran skulle passa toppen bra till dessa kakor men det kom jag på när sista plåten stod i ugnen.

Vad tycker ni förresten om min nya header? Jag är inte nöjd med mina bilder ännu (olika storlekar och allt…)men det ska jag fixa till snart. Men jag är bara så nöjd att jag lyckades byta ut min gamla fula bild mot min nya Kaksmulan logga, total amatör jag som jag är är det minsann inte det lättaste att få till 😉

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Citron och vallmofrökakor.

  1. Tyckerdin nya header är jättefin!
    Jag har fortfarande inte bakat något med vallmofrö i ännu, men det låter så gott. Har sett mjuka kakor med vallmofrön i.
    Lyckat till med lussebaket och ha en fin helg.

  2. Remsan; Tack snälla du!!! Vallmofrön i kakor är jättegott så det kan jag rekommendera. Tror jag ska smita ut till kakburken nu ;). Ha en fin ledig måndag!

  3. Du, jag förstår att du saknar det köket, låter som en dröm att ha både stort skafferi och gigantugn 😀 Jag älskar kombinationen citron och vallmofrö så jag kan tänka mig att det här är ett toppenrecept! Du är en sådan inspirationskälla, jag bara älskar att titta in hos dig <3

  4. Pingback: Goda julkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *