Parfait gånger två.

Punchchoklad och romrussin parfait

Ganska ofta får man lite äggulor över när man bakat. Vad ska man göra med dem? Ett bra tips så här inför sommaren är, parfait. Jag hade visserligen två glassmaskiner under en period men kan inte säga att jag använde dem så ofta… Däremot tycker jag om att göra parfait, just för att det är så enkelt och gott. Har testat med många olika smaksättningar, men en sak jag kommit fram till är att den alltid blir bäst med någon sorts alkohol i. Det kan lätt bli lite iskristaller i den annars, men med en skvätt likör eller något annat slipper man det och parfaiten blir så där len och ljuvligt smältande. Här är mitt grundrecept och ett par förslag till smaksättning, flera kommer säkert fram över. Ha en fortsatt skön helg! Hoppas att ni, liksom vi äntligen fått lite sol och värme.

Parfait

2dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa grädden till hårt skum och vänd ned äggsmeten. Rör ned önskad smaksättning och lägg i en plastburk med lock eller annan form (tex bakform) som du täcker över ordentligt med folie. Frys i minst 8 timmar.
Smaksättning
1; 2 dl russin som fått ligga och dra i 2 msk mörk rom några timmar. Tillsätt både russin och rom i smeten.
2; 50 gram hackad mörk choklad och
1 msk av punch, päroncognac, mintlikör eller apelsinlikör (använder du mintlikör eller päroncognac kan du med fördel tillsätta lite, lite grön färg)
Servera gärna med hemgjorda rullrån, jag har inget rånjärn så jag testade att göra i stekpannan och det gick väl ok även om de inte blev så fina.

Rån

1 dl mjöl
1/2 dl socker
1 dl vatten
50g smält smör
Blanda ihop allt till en smet och bred u väldigt tunt i en stekpanna, grädda ca 1 minut på var sida på medelvärme (eller använd ett rånjärn om du har) Rulla de varma ”plättarna” runt en pinne av något slag. Jag använde ett knivbrynje. Eller stjälp upp dem över ett upp och nedvänt glas för att göra små skålar. Låt svalna helt.
Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Parfait gånger två.

 1. Hej, ja någon sol och värme kan jag inte skryta om att vi har men däremot en jäkla massa regn här i södra Sverige.
  Idag har jag testat din parfait med choklad & punsch och det smakade väldigt gott. Vanligtvis så brukar jag göra glass på överblivna äggulor som också är gott. Morgondagen är vikt åt att baka ”dina rosenbröd”, man får ju passa på när man är ledig för nästa vecka tillbringar jag fem långa nätter på arbetet och den övriga tiden i sängen.
  Önskar en bra fortsättning på helgen / Pia Västervik

 2. Vad roligt att du testade parfaiten, visst är den försvinnande god.. vår är i alla fall slut 😉 Idag bakas här Hawaii cupcakes för en baktävling på en annan blogg. Lycka till med rosenbröden, de blir bra att frysa in och tina upp i mikron eller ugnen så blir de som nybakta igem. Ha en skön ledig dag imorgon och en bra arbetsvecka! Gun

 3. Tack! & ja det blir jättebra med lite alkohol i och det finns ju massor av smaker att välja på. Ha det bra!!

 4. Mmmm ser jag fram emot:D
  Inga som har anmält sig än så det är ju stor chans att vinna iaf:D

  Kram
  Maddesmumms

 5. Pingback: Lite tips till nyårsmiddagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *