Thanksgiving kalkon.

Eftersom vi ska resa bort nästa helg så tjuvstartade vi Thanksgiving firandet lite med att laga till en kalkon. Eftersom hela familjen verkligen gillar kalkon så ville vi inte missa detta även om vi reser bort så varför inte…. Första året vi bodde här i Kanada var det 30 grader varmt på Thanksgiving och jag tyckte det var en väldigt märklig känsla att laga och äta kalkon i sådan värme. När jag tänkte Thanksgiving så hade jag bilden framför mig från alla Amerikanska filmer man sett då det snöar och är vinter… stämde inte alls! Men så firar de ju också nästan två månader senare än oss. Hur som, idag var det 4 grader ute i morse så det passade i alla fall lite bättre i år 😉 Mitt grundrecept på kalkonen kommer från min kära syster som faktiskt lagat kalkon på juldagen långt innan det började bli populärt även i Sverige. Några små justeringar har det väl blivit av receptet men risfyllningen med massor av herbes de provance är det som gör det.. så håll till godo här kommer receptet på vår Thanksgiving eller Julkalkon.

En kalkon (vår var på knappt 4 kilo)
Fyllning: 2 portioner vanligt långkorningt ris (+ vatten enl. recept på paketet)
4 msk Herbes de Provance
3 hackade charlotten lökar
1 tärnat äpple
salt och peppar
Att pensla med; 50 g smör
1/2 dl japansk soya
svartpeppar eller pepparmix (jag använder en bourbon pepper mix)
Till ugnen; Grovhackad lök, klyftat äpple, morötter i bitar samt vatten.
Koka riset som vanligt men tillsätt även lök, äpplen och örtkrydda mot slutet av koktiden. Låt svalna lite. Fyll kalkonen med risblandningen. Bind eventuellt upp vingar och bind ihop benen på den. Smält smöret och blanda med soya och peppar och pensla ”pippin” med detta. Lägg morötter, äpple och lök i botten av en stor ugnsfom och lägg kalkonen ovanpå. Fyll pa med lite vatten som täcker botten pa formen. Stek i ugnen pa 175-200 grader tills kalkonen har en temperatur på 80 grader vid lårfästet. Vänd på den efter ca. en timma och fyll på med vatten då och då så det inte blir torrt/bränt i botten.
Sås; ca 3-4 dl av stekspadet från kalkonen
2 dl grädde
1/2 dl rött vin
2 tsk portvin- eller svartvinbärsgelé (eller cranberrysås)
1 msk kalv eller kyckling fond
1 msk soya
1 msk mjöl utrört i lite vatten
salt och peppar.
Lite av grönsakerna från ugnsformen (jag rev även ned kalkonlevern som jag låtit steka med i ugnen tills den var genomstekt det ger väldigt god smak åt såsen.)
Blanda ihop buljong, vin, grädde, fond, soya och gelé, passera ned grönsakerna och ev. levern genom en sil i såsen. Låt koka ihop lite grann. Red av med mjölet och smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med potatismos och lite grönsaker. Jag hade ostgratinerat potatismos och kokta bönor, morötter och brysslkål som fick fräsa lite i en panna med finhackat bacon och en klick smör. Och glöm inte cranberrysåsen (eller lingonsylt)

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Thanksgiving kalkon.

  1. Det är precis samma sak som med hel kyckling, enda skillnaden är att den tar mycket mera tid på sig i ugnen.
    Men det är det värt kan jag lova, mycket gott. Lova att du testar det någon gång. 😉

  2. Vi brukar bjuda vänner på kalkonmiddag i slutet på oktober och ska göa så även i år. Vete tusan om vi inte ska köra Amerikainspirerat i år istället för skånskt? Detta låter ju hur gott som helst….

  3. Mm ja det är så gott med kalkon och till helgen ska vi fira Kanadensisk Thanksgiving med kalkon och alla tillbehör.

  4. Pingback: Thanksgiving middag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *