Kardemummamuffins med syltgömma.

Kardemummamuffins med syltgömma

Kardemumma i kakor är riktigt gott tycker jag. Det passar också väldigt bra ihop med hallon så jag brukar göra hallonmuffins med kardemumma, men denna gång blev det en variant med en liten hallonsylt gömma i mitten. Mums! Har precis varit på IKEA och bunkrat upp med lite svenskt. Det blev lingonsylt, lingondricka, en burk pepparkakor och viktigast av allt… julmust!!! Nu har jag längtat i flera veckor så snart ska det blir premiär avsmakning. Lite mysiga ljus och servetter blev det ju som vanligt också. Nu när Halloween är över har butikerna redan fyllts med alla julsaker och det är väl inte utan att man blir lite smittad. Men det går ju så fort de här sista veckorna fram till jul. För mig tycker jag julen startar lite redan till första advent, det är ju så mysigt att sätta upp adventsljustakarna i fönstren och pynta lite fint.  Nej nu ska jag möte barnen vid skolbussen och sedan ska vi hem och ha fest med nybakta muffins, pepparkakor, julmust och tända ljus. Ha det så bra i höstrusket!        Ni glömmer väl inte att tävla om god choklad från Marabou premium.

Hallonmuffins med syltgömma

2 ägg
1 1/2 dl socker
100 g smör
2 dl mjölk eller 1 dl mjölk och 1 dl filmjölk eller gräddfil
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kardemumma kärnor
1 nypa salt
Hallonsylt och pärlsocker
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ned mjölken. Stöt kardemumman fint och blanda med övriga torra ingredienser. Rör ihop alltsammans till en smet. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Lägg på en liten klick (ca en halv tsk) a med hallonsylt och fyll på med ytterligare muffinssmet ovanpå. Strö på lite pärlsocker. Grädda i 200 grader i ca 12-15 minuter.
Ca. 12 mellanstora muffins

Print Friendly, PDF & Email

9 svar på ”Kardemummamuffins med syltgömma.

 1. Vad sött det blev med pärlsockret ovanpå! Jag tycker om pärlsocker; det ger en så hemtrevlig och lite gammeldags känsla. Och kardemumma – åh så gott!

 2. Jag skrattade lite när jag läste om dina svenska inköp på IKEA. När jag bodde i New York vallfärdade vi till IKEA och åt köttbullar och köpte Marabou och allt möjligt. En riktig oas tyckte vi – och då bodde vi bara i landet 1 år! haha så dumt, som om det var någon ’nöd’ på så kort tid. Men det var lång tid när man var 19 år =)

  Jag känner i alla fall igen längtan efter svenska smaker och traditioner. Det året fick jag jobba PÅ JULAFTON! (Jag har gjort det fler gånger sen, det där med att vara 19..)

 3. Låter som härliga muffins. Jag längtar till julen och kommer att börja julbaka så snart jag får tid men adventljusstakar, julmusik och glögg får vänta till advent. Igår när jag var och handlade så var jag nära att ta med lite must hem, det är ju så gott. Hade jag inte bott i Sverige så hade jag absolut saknat det om jag inte fått det till jul. Vad bra att IKEA säljer lite sånna varor. 🙂

 4. Filippa och Linda, ja visst är det gott med kardemumma och håller med om att pärlsocker är lite gammaldags sött så där 😉
  Charlotte; Tack snälla vad gullig du är!
  Cecilia; Ja men visst är det så att man blir nästan lite löjligt svensk utomlands, det ligger något i att de kallar IKEA för moderskeppet 😉
  Erika; De var jättegoda muffins, ja det är tur att vi har IKEA när julmust behovet sätter in men jag väntar också med glögg och julmusik en stund till.
  Sandra; Baka du de var jättegoda, barnen hade gärna ätit upp alla på en gång om de fått 😉

 5. Hihi, vad roligt att du blir så glad över alla svenska saker !! Jag längtar massor tills jag får pynta o julbaka !!

 6. Haha, kallar de IKEA moderskeppet, det visste jag inte! Men den var bra =)
  Jag blev svensk först när jag flyttade utomlands, tror jag 🙂 Där lärde jag mig äta sill och alla möjliga saker jag inte hemma förstått mig på. Jag är väl fortfarande svensk nu när jag bor hemma igen, fast kanske på ett annat sätt. Istället är jag för alltid fast vid dels New York och dels England och engelska traditioner. Hur man än vänder sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *