Husmanskost.

Fläsklägg och rotmos

Häromdagen när jag för ovanlighetens skull handlade på Hemköp, så snubblade jag bokstavligen över en kyl med rimmad fläsklägg. Det var förmodligen ödet så jag kunde ju inte låta bli utan köpa en och så blev det fläsklägg och rotmos till middag igår. Ibland tycker jag det är så himla gott med riktigt gammaldags husmanskost. Barnen var väl inte lika övertygade, köttet såg ju jätteläskigt ut när de kom ut ur grytan men det smakade gott tyckte de men rotmoset… nej, det gick inte hem. Men idag mutar jag dem med pizza middag så då får de ju sin önskan uppfylld. Barnen har haft studiedag idag och det var verkligen en perfekt dag att vara ledig. Soligt och skönt, blev till och med en lunch (korv och bröd) ute i solskenet. Bakat lite har vi också hunnit med men det får ni se mera av imorgon.

Fläsklägg och rotmos

4 port.
1,2 kg rimmad fläsklägg med ben
1/2 gul lök
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
Rotmos
1 stor kålrot
2 morötter
6-8 potatisar
salt vatten
2 msk smör
salt och peppar och kokspad från köttet
Spola av köttet med kallt vatten. Lägg det i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker och låt det koka upp. Skumma väl. Skala och dela löken och lägg i tillsätt också lagerblad och pepparkorn. Sjud under lock på låg värme i ca 2 timmar. När köttet lätt lossnar från benen är det klart.
Skala kålroten, morötterna och potatisen. Skär allt i mindre bitar. Koka kålrotet och morötter i ca 20 minuter i lättsaltat vatten innan du tillsätter potatisen och låter koka ytterligare ca 20 minuter till tills allt är mjukt. Stöt rotfrukterna och rör ned smöret och späd med lite av buljongen från köttet, smaka av med salt och peppar.
Servera med en god stark senap. Mina favoriter är Västerviks senap eller Nisses senap, vilka är era??

 

Ni har väl inte missat att titta in i webshopen? Kanske dags att köpa lite snygga förkläden och tillbehör till hemmets grillmästare. Fortsätter detta väder så kommer nog grillarna gå varma 😉 lite över allt till helgen. Så varför inte fjäska lite extra med grillmästaren och köpa honom ett nytt fint denim set att glassa i vid grillen.
För visst är det väl oftast så att männen tar kommandot över grillarna??

 

Print Friendly, PDF & Email

4 svar på ”Husmanskost.

  1. I looove rotmos och fläsklägg! Mina barn gillar inte heller rotmos. Det går bra med nästan alla sorters mos, men färgen får inte blir för orange. Fjantungar! Jag hade i alla fall gärna suttit med vid ditt bord 🙂

  2. Gud så gott det är, vi är lika tossiga i rotmos båda två. Och Västerviks senap ska det vara, absolut! Finns alltid i lagret i skafferiet så vi inte riskerar att stå utan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *