Favorit bland julgodiset och pimpad Pärlan kola.

Ja bountybollar är verkligen en favorit bland julgodiset numera. Gjorde det faktiskt för första gången för bara två år sedan men de är så goda att det redan känns som ett ”måste” bland godsakerna. I år doppade jag hälften i mjölkchoklad och hälften i riktigt mörk choklad (70%) så är det bara att välja sin egen favorit. Receptet hittar du här. Min ”pimpade” Pärlan kola då? Jo jag har gått och trånat efter Pärlans fina kolor länge nu och i senaste numret av Lantliv Jul & Pyssel så bjöd de på recept på bl a deras vaniljkola med havssalt. Men nu var det nämligen så att jag fick göra en snabb utryckning till skolan just när kolan var nästan klar. Jag stod och studsade för att den skulle komma upp i temperatur snabbt nog. När den precis skulle vara klar hällde jag upp den och åkte iväg. När jag kom hem igen hade ju kolan så klart redan svalnat och det gick inte att få flingsaltet som skulle vara på att fastna. Eftersom det blev lite mörk choklad från bountybollarna så tog jag helt enkelt och penslade kolan med mörk choklad och strödde sedan på flingsaltet. Nu vet jag ju inte hur den skulle smakat utan chokladen men jag tror faktiskt detta blev ändå godare, mums. I helgen har jag tänkt hinna allt som jag inte gjorde förra helgen. Julmarknad, baka pepparkakor, åka pulka ;), göra mera julgodis, dricka glögg, handla julklappar och så ha lite vänner på adventsfika med glögg och godsaker på söndag. Så nu håller vi tummarna att planen håller. Önskar er alla en riktigt fin andra adventshelg!! Kram och tack för att ni tittar in.

Pärlans vaniljkola med havssalt

170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
Flingsalt att strö på toppen
ev. lite smält mörk choklad att pensla den stelnade kolan med

Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över lite flingsalt. Alternativt låter du kolan stelna och penslar den sedan med smält mörk choklad och strör flingsaltet på chokladen istället. Låt kolan svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

 

PS. Glöm inte att ta chansen att tävla om ett presentkort på 500:- hos whiteaway, tävlingen hittar du här.

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Favorit bland julgodiset och pimpad Pärlan kola.

 1. Tjosan hoppas, det låter som en helhelg det där, hoppas vädret håller sej i morgon så att du får gjort allt på listan! Fast det låter som väldigt trevliga aktiviteter om vi får säga det själv.

  Smart räddning av kolorna där, och en god räddning dessutom!

  Ha en fortsatt riktigt bra helg,
  kramar

 2. Bountybollar har jag varit sugen på ända sedan förra julen men ännu inte gjort några, det får jag ändra på för det låter ju hur gott som helst. Så bra att du ändå fick till kolan och kunde få havssalt på den. (Alla sätt är bra utom de dåliga eller hur?) 😉 Kram till dig, KabelGun haha! =)

 3. En bra kock reder sig själv. Och sås. Och kolor 🙂

  Bountybollar har jag aldrig provat. Hur ska jag råda bot på det när jag inte vill/kan göra själv?!

  Hoppas du fick en fin advent.

  Kram Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *