Bullfest

Vanilj- och kanelbullar

Vanilj- och kanelbullar

Det rådde ju ingen tvekan om att kanelbullar var det som de flesta tyckte var det svenskaste av alla svenska bakverk. Så vad kan bli mer svenskt än en fika med saft och bullar och rutig duk i solskenet? Gjorde både vanilj och kanelbullar denna gång och visst är det gott. Någon kommenterade på facebook att det inte är så hälsosamt men min kommentar tillbaka var ”Hälsa för själen” vilket jag verkligen tycker är minst lika viktigt!!  Nu ska jag åka med sonens klass på skolresa, man får känna sig hedrad att man fortfarande är välkommen att följa med 🙂 Ha en härlig dag och hoppas vårvädret kommit tillbaka till Sverige. Här kommer receptet på bullarna.

Tillagt 23 april Oops…receptet kom visst inte med men nu så….

Kanel eller vaniljbullar

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

2 tsk mald kardemumma

1/2 tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 tsk bakpulver

ca 12-14 dl mjöl

Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Finfördela jästen i degbunken och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. (Hellre lite kletig än för stabbig) Låt jäsa i ca 45 minuter.

Fyllning: 75 g smör, 1 dl socker och 1 msk kanel

alt. vaniljkräm (vanligt kallrörd marsankräm går jättebra)

Ta upp degen och arbeta den smidig, dela i två delar och kavla ut till en rektangulär kaka. Bred på smör och strö över socker/kanel blandningen. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i ca 18 bitar och ställ med snittytan ned i bullformar. Jäs i ca 40 minuter. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i 250 grader ca 8 minuter.              Alt. rulla ut runda bullar och låt dem jäsa i ca 20 minuter. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och klicka eller spritsa i en klick vaniljkräm. Låt jäsa ytterligare i 20 minuter. Grädda i 250 grader ca 8 minuter. Pensla med smält smör och strö på strösocker.

Print Friendly, PDF & Email

12 svar på ”Bullfest

 1. Hej, önskar dej en trevlig resa med skolklassen. Usch så trist det skulle vara om man inte fick unna sig lite goda kakor och andra smaskiga bakverk lite då och då. Själv så bakade jag en banoffeepaj med kokt kondenserad mjölk i förra veckan och det var en riktig ”höjdare” som jag kan rekommendera.
  Kommande helg blir det bullbak och redan imorgon ska jag testa din marängpaj men citronen har jag bytt ut lime istället. Man måste passa på när man ledig från jobbet några dagar.
  Hälsn. Pia

 2. De där såg somrigt ut, och du påminde mig att jag skulle baka dammsugare för de va verkligen länge sen!

 3. Pia, trevlig helg och hoppas citronlime pajen blir god. Du inspirerade mig till att göra en banoffeepaj, det var lääänge sedan jag åt! Kul när man kan inspirera varandra..

  Jen, roligt att du gillade det och lycka till med dammsugarna. Måste erkänna att jag ätit minst en om dagen sista veckan 🙂 mums! Trevlig helg!

 4. Såg att du skrev lite högre upp att du gillar kardemumma… Då måste du ju göra kardemummabullar!
  Jag gör snurror istället och har i mandelmassa och kardemumma… *dreglar*

 5. Ja den varianten gillar jag jättemycket men barnen föredrar hederliga kanelbullar. Men nästa gång kör jag nog dina bullar istället;)
  Kramis

 6. Pingback: Kanelbullens dag

 7. Pingback: Rödbetor

 8. Pingback: Kanelbullens dag.

 9. Pingback: Solskensfika

 10. Pingback: Är ni på kanelen idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *