Renskavsgryta och höstkänslor.

Renskavsgryta

Nu känns det som om hösten redan har kommit. Fredagen var ju varm och skön och avslutades med ett rejält åskväder på natten men sedan har helgen varit grå och ruggig och i morse var det kallt i huset när man tassade upp och morgonrocken fick åka på. Är det något jag tycker om men hösten så är det att äta goda mustiga grytor, njuta av rött vin och tända ljus. Igår kväll blev det just så. Hittade en ”long lost friend” i frysdisken, renskav. Med kantareller i frysen och lite färska lingon blev det en underbart god renskavsgryta med mandelpotatispuré och lingonsylt till, mums. Det var ju det där med receptet då, jag är verkligen urusel på att mäta och skriva ned när jag lagar mat. Det blir en skvätt av det, en nypa av det och så kanske en extra skvätt grädde, ja ni vet.. men ungefär så här var det.

Renskavsgryta med skogens gula och röda guld (4port)

2 pkt renskav (eller vilt- eller älg-skav)
smör
1 liten lök eller ett par charlottenlökar
kantareller (jag hade frysta motsvarande ca 2 burkar)
2 msk fond(jag hade bara kalvfond hemma men använd gärna kantarell eller viltfond om du har)
1 dl rött vin (och så lite till kocken)
ca 3 dl grädde
1 msk soya
1 rågad msk messmör
1 msk lingonsylt eller rårörda lingon
salt, peppar, viltkrydda och lite färsk timjan eller rosmarin
ett par ”nävar” färska lingon
Bryn och finfördela renskavet i lite smör i en gryta. Stek under tiden svampen, är de frysta eller konserverade så låt först vätskan koka in och tillsätt sedan smör och låt dem bryna tillsammans med finhackad lök. Krydda renskavet och rör ned alla övriga ingredienser utom lingonen. Låt koka ihop några minuter, red eventuellt med lite mjöl utskakat i vatten om du tycker att såsen är för lös. Rör ned lingonen och strö på några till dekoration. Servera gärna med med mandelpotatispuré eller ris och lite lingonsylt eller rårörda lingon till.

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Renskavsgryta och höstkänslor.

  1. Välkommen hem till Sverige igen! Hoppas flytten gått bra och att börjat komma till rätta igen! Renskav är det bästa jag vet! Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *