Skaldjursfrossa.

Skaldjursfrossa

 

Baguetter

Ända sedan jag kom tillbaka till Sverige så har jag längtat efter skaldjur. Visserligen har jag ätit en och annan räkmacka men någon sådan där riktig skaldjursfrossa har det inte blivit. Min gubbe är nämligen allergisk (eller snarare överkänslig) mot dessa godsaker och att sitta och smaska i sig massor när han sitter och tittar på känns inte helt ok. Igär åkte han bort och jag skulle få besök av min goa väninna Pia på kvällen. Funderade på om jag inte skulle försöka få tag på lite skaldjur till oss. Hann inte ens tänka tanken förren det kom ett sms, -vad tror du om att jag köper med mig lite goa räkor och kräftor mm till oss på söndag? Ja, vad säger man? Hon känner mig väl… Så då var det bara för mig att ordna några goda tillbehör. Det blev lite hembakat baguette, en smaskig ailoi med lite saffran, ostar, kex, frukt, bubbel i glasen och en liten sötsak till dessert. (Den återkommer jag till en annan dag.) Gud, va gott!!! Inte nog med det det hon hade tagit en sväng i svampskogen också så nu har jag en masssa god svamp i kylen som jag ska hitta på något gott sätt att tillaga.

Baguette

1/2 paket jäst
ca 11 dl mjöl
2 tsk salt
4 dl vatten (ca40 grader för torräst eller 37 för färsk jäst)
1 msk honung
2 msk olivolja

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt honung och olivolja. Blanda ned det mesta av mjölet samt salt. Arbeta degen riktigt ordentligt. Låt jäsa under bakduk i 1 timma. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lätt. Forma tre baguetter och vrid dem några varv. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i 275 grader i ca 20 minuter, sänk varmen efter halva tiden till 200. Låt svalna under bakduk.

Aioli

2 äggulor
2 dl olja (jag tog en dl olivolja och en neutral matolja)
1 msk dijon senap
1 msk vitt vinsvinäger
1 nypa saffran
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
rivet skal och saft från en halv lime

Vispa ihop äggulor, vinäger och senap. Vispa ned oljan droppvis. Rör ned pressad eller riven nitlök och lime, smaka av med salt och peppar.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *