Nybakat bröd.

Nybakat bröd

Finns inte mycket som går upp emot doften av nybakt bröd. Det skulle väl vara att sätta tänderna i ett bröd som inte hunnit kallna helt så smöret smälter ned lite och så en skiva vällagrad ost. Mums vad gott. Tyvärr så bakar jag inte alls bröd så ofta som jag borde. Egentligen vet jag inte varför för det är ju inte speciellt mycket jobb med det. Det är väl i och för sig det där med jäsningen som tar lite tid. Dessa brödbullar slängde jag ihop med lite av vad jag hade hemma. Mycket goda blev de. Perfekt med lite nybakt bröd att lägga  i min nya fina brödburk också. Har letat efter just en sådan här burk länge och väl och härom helgen sprang jag på en i en butik i Köpenhamn, lycka!

Brödbullar

50g jäst
50g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl naturell yoghurt (eller fil)
3 dl vatten
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
5 dl havregryn
2 dl vetegroddar
ca 10 dl vetemjöl
Smula ned jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölk, youghurt och vatten låt det bli 37 grader. Häll lite av degvätskan på jästen och rör ut ordentligt. Tillsätt havregrynen, sirap och salt. Låt havregrynen svälla eett par minuter. Tillsätt mjöl och vetegroddar och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa i ca 45 minuter. Rulla ut till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Snitta eventuellt ett kors på dem med vass kniv. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 svar på ”Nybakat bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *