Världens godaste bullar.

Adventsbullar

Låter det lite kaxigt? Det kanske det är men faktum är att hela familjen var enig. Sicka bullar!!!Om man gillar saffransbullar och gillar semlor… ja det var lite så jag tänkte när jag hittade på fyllningen. Kan bara säga en sak testa dem!
Gjorde både vanliga bullar och en liten längd som jag ska gömma i frysen bakom något läskigt så kanske den finns kvar till första Advents fikat.
Igår var vi på en liten mysig julmarknad ute på landet och en helt galen julutställning på Vellinge blomman. Det är en stor blomsteraffär som har en, en kilometer lång julutställning. Förutom allt man kan tänka sig i fråga om julsaker och blommor till försäljning hittar man roliga och busiga tomtar på längden och tvären. En julkrubba med livs levande åsna och får, ja allt!

Plockmat

Igår kväll blev det rena julbordet men med blandad plockmat, sushi, räkbakelse, kallskuret, melon, potatissallad, revben, ostfondue och goda ostar och kex. Idag ska här rullas köttbullar för sonen var så sugen att han hotade med att gå till IKEA för att få köttbullar.

Advents/Saffransbullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 kuvert saffran
2 tsk mald kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
100g smör
75 g finriven mandelmassa
1 msk råsocker strö
1 msk strösocker
2 tsk mald kardemumma

1 ägg för pensling och ev. pärlsocker för garnering

Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och saffran i smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Finfördela jästen i degbunken och häll lite av degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Häll på resterande degspad och ett ägg. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. (Hellre lite kletig än för stabbig) Låt jäsa i ca 45 minuter.
Ta upp degen och arbeta den smidig, rulla ut runda bullar och låt dem jäsa i ca 40 minuter.
Rör ihop fyllningen. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och klicka eller spritsa i en klick av mandelfyllningen. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i 250 grader ca 8 minuter.

Print Friendly, PDF & Email

16 svar på ”Världens godaste bullar.

 1. Ja, den där julutställningen på Vellingeblomman är verkligen väl värt ett besök, så mycket att se!
  Kul med lite annat till julkaffet än de vanliga lussekatterna:)

 2. Anki & Håkan; Ja, Vellingeblomman var minsann mycket! att se. Nästan lite i mesta laget 😉 Nästa helg (tror jag) att det blir Tivoli besök. Bullarna var urgoda, testa gärna.
  Vardagslyx; Tackar! de blev väldigt goda! Trevlig dag till dig med!!

 3. Oops herregud hur kunde jag missa det!!!! Tack för att du uppmärksammade mig på det! Det ska vara ca 14dl jag lägger till det nu direkt. Har just ätit en (nästan nybakt, plingad) bulle och de är så goda!
  Ha en jättefin dag och TACK igen!!

 4. Låter ju verkligen sjukt gott! Jag älskar saffran. Och bullar med fyllning så det här låter ju toppenbra för mig=)

 5. Hej. Här är jag äntligen igen:-) Till helgen ska vi adventsbaka och ta fram ljusstakarna. Vi ligger lite efter… Så nu läser jag allt på Kaksmulan och trycker på skriva ut titt som tätt. Bullarna är ett måste. INgen tvekan om det. Kram

 6. Yes! Visste att jag inte behövde be om receptet, full service som vanligt från dig, bara att gå och hämta på kaksmulan! Nu ska här bakas! 🙂 Till alla er som inte haft förmånen att prova, de var fantastiska!

 7. Pingback: Påsk bullar och dumlekakor.

 8. Pingback: Julbak och ett mystiskt gömt recept.

 9. Pingback: Lussebullar och saffransbutterkaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *