Lussebullar och saffransbutterkaka.

Igår kväll bakades det saffransbullar i Kaksmuleköket, och så goda de blev! I år bakade jag med kesella i degen och hälften av degen blev till vanliga lussekatter, flätor och kransar. Den andra halvan av degen fylldes med samma goda mandelmassa och kardemumma fyllning som förra årets favoritbullar och gräddades i en form som en butterkaka. Alltså vanliga lussekatter är goda men de med fyllning är underbara.
Igår kväll töade det och blev grått och slaskigt igen men idag snöar det igen så jag hoppas det får ligga kvar ett tag nu. Det blir ju en helt annan julkänsla med lite snö. Idag ska vi nog baka lite juliga småkakor och kanske lite peppisar ocskå i en eller annan form. Ha en fin dag!

Saffransbullar

100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
2 påsar saffran
2 dl socker
1/2 tsk salt
250 g kesella
1 ägg
1 tsk mald kardemumma
ca 16dl mjöl varav jag tog 10dl vanligt vetemjöl och 6dl vetemjöl special
1 ägg för pensling
Russin och/eller pärlsocker
Smält smör och häll på mjölken, värm till 37 grader, rör ned saffran. Smula ned jästen i en degbunke och häll på degvätskan och rör så jästen smälter. Tillsätt socker, salt, kardemumma, kesella och ägg. Rör ned mjölet lite i taget så att det inte blir för mycket, degen ska vara lite kladdig. Arbeta degen väl gärna i en assistent eller liknande med degkrokar eller så får du arbeta med armkraft. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 min. Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta igenom den så den blir smidig att arbeta med. Om du vill delar du degen i två delar. Den ena delen bakar du ut till lussekatter eller liknande, låt jäsa på bakpappersklädd plåt i 30-45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin eller pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Saffransbutterkaka

Hälften av saffransdegen
Fyllning; 50 g smör
50 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 msk råsocker strö
Den andra halvan av degen kavlar du ut till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen och rulla ihop den. Skär i ca 2cm tjocka skivor och lägg med snittsidan uppåt i en smord rund springform (lägg gärna ett bakplåtspapper i botten). Lämna lite plats mellan bullarna så de får plats att jäsa ihop. Låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.

Julkampanj 2! Idag bjuder Ulster Weaver på lite julklappstips och inte nog med det… idag och imorgon har ni 15% rabatt på alla Ulster Weavers produkter om du uppger kampanjkoden: Jul2
Välkommen http://webshop.kaksmulan.se

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 svar på ”Lussebullar och saffransbutterkaka.

 1. Det verkar hur gott som helst. Ska bakas ikväll eller imorgon! Vilket gott tips. Och roligt med lite variation!

 2. Ser både gott och mysigt ut, mmmmm!

  Är eventuellt inne på att köpa ett förkläde till min kusin i julklapp, det är inte så att du tänkt titta förbi butiken innan jul?

  Kram kram

 3. Mycket saffran i omlopp 🙂 Saffransbröd är jättegott tycker jag, speciellt när det bakas med kesella. Fast om det är russin i så petar jag bort dem!

  Önskar dig fina och goda adventshelger!

  Kram Lotta

 4. Visst är det gott med saffransbröd, det råder delade meningar om russinen även här så en del av bullarna fick pärlsocker istället. Kram

 5. Jag tänkte komma förbi dig på väg upp den 14e eller på hemväg den 16e. Men vill du handla så maila mig innan eller skicka meddelande på fb så löser vi det. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *